PKK eylemleri ile birlikte Türk Hizbullah’ı yıllar sonra yeniden sahneye çıktı. IŞİD’in Kobani saldırılarını protesto bahanesi ile başlayan olaylar Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütü PKK ve Hizbullah’ı yeniden karşı karşıya getirdi. HDP’nin çağrısı ile düzenlenen eylemlerde Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen parti ve derneklere saldırıldı.

En kanlı olaylar Diyarbakır’daydı. Diyabakır’da PKK yanlıları Hüda-Par, Köy- Der ve Cami-Der bürolarına ateş açtı. Hizbullah yanlıları da silahla karşılık verdi. Çatışmalarda iki taraftan 10 kişi hayatını kaybetti. Mardin, Siirt, Batman ve Van’da da Hizbullah yanlılarına silahlı saldırılar gerçekleştirildi. Saldırılarda hem terör örgütü PKK yanlısı hem de Hizbullah yanlısı 8 kişi öldü.

HİZBULLAH’I EVİNİN BALKONUNDAN GÖRÜNTÜLEDİ

‘Biji Hizbullah…’ sloganları atan bir grubu evinin balkonundan görüntüleyen bir kişinin kameralarına yansıyan görüntüler ise dikkat çekti.

Hizbullah terör örgütü yanlısı grubu evinin balkonundan görüntüleyen o kişinin “Ben diyorum hizbullahtır, diyorlar IŞİD’tir. Bu Hizbullahtır…” sözleri üzerine duyulan silah seslerinin ardından balkonda bulunan kişi yanındakilere “Çık çık… rastgele sıkıyorlar” diye uyarıda bulunarak kaçmaya başladı.

HİZBULLAH İLE PKK BİRBİRİNE SALDIRDI

BDP Van Edremit İlçe teşkilatı binası da Molotof kokteyli ile yakıldı. Olaylar sırasında bir kişi elinde domuz bağı ile görüntülendi. Avrupa’da da bazı kentlerde Hizbullah yanlısı gruplarla PKK yanlısı gruplar birbirine saldırdı.

‘SAKALLI KİŞİLER HÜDA-PAR’LI SANILARAK ÖLDÜRÜLDÜ’ İDDİASI

Hüda- Par ise kanlı olaylarla ilgili açıklama yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz öldürülenlerden 4 kişinin partilerinden olduğunu söyledi. Bazı kişilerin ise sadece sakallı olduğu için Hüda-Par’lı olduğu zannedilerek öldürüldüğünü iddia etti.

HİZBULLAH KİMDİR?

Türkiye terör örgütü Hizbullah’ın adını ilk olarak 90’lı yıllarda duydu. Hizbullah o tarihlerde PKK’lılara satırlı saldırılar düzenliyordu. Örgüt kaçırdığı kişileri de domuz bağı denilen bir işkence yöntemi il öldürerek dehşet salmıştı. 2000 yılı başlarında örgüt lideri Hüseyin Velioğlu ve elebaşlarına yapılan operasyonlar sonrasında Hizbullah dağılam sürecine girdi. Ve ardından siyasallaşma yoluna gitti. 
 

Editör: TE Bilişim