Disiplin süreci güncellenecek, kadrosuzluk nedeniyle bekleyen personel ise haklarıyla emekliye sevk edilecek.

İç güvenlik sistemini reforma tabi tutan hükümet, Emniyet Teşkilatı’nda da köklü dönüşüme hazırlanıyor. Son rötuşları yapılan düzenleme kapsamlı değişimi beraberinde getirecek. İşte ana hatları: 

'İLK KADEME'DE ÖNEMLİ ADIM   

Memur sayısı artırılırken, ilk kademe amir olarak kabul edilen komiser ve komiser yardımcısı azalmıştı. Düzenlemeyle, ilk kademe amir ihtiyacı üniversite mezunlarından karşılanabilecek. 

MESLEK OKULLARI DÖNÜŞÜYOR 

Polis Meslek Yüksek Okulları, Polis Eğitim Merkezleri'ne dönüştürülecek. Eğitim süresiyle birlikte müfredatta da güncelenecek. Ayrıca, Polis Akademisi’ne bağlı ‘Güvenlik Bilimleri Fakültesi’ kapatılarak yerine ‘Polis Amirleri Eğitim Merkezi’ açılacak. 

TERFİSİZ BEŞ YIL KRİTERİ

Askerlikte olduğu gibi polislikte de ‘kadrosuzluk nedeniyle emeklilik’ uygulaması geliyor. 5 yıl terfi alamayanlar emekli edilecek. 1'inci Sınıf Emniyet Müdürlüğü için 700 kişilik sınır konulacağı belirtiliyor. 

2’NCİ SINIF MÜDÜRLER İLÇELERE 

2'nci Sınıf Emniyet Müdürleri'nin ataması, nüfus ve büyüklük bakımından yasada yer alacak kriterleri karşılayan ilçelere yapılabilecek. 3 ve 4'üncü Sınıf Emniyet Müdürlükleri ile başkomiserliklerde de terfi bekleyen personel yığılması söz konusu. Bu durumdaki personel de hakları fazlasıyla verilerek emekli edilecek. 

MERKEZ VALİLERİNE YENİ ROL 

Merkez valilerinin doğrudan il emniyet müdürü olmasının önü açılacak. Aksaray Valisi Selami Altınok’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atamasında Altınok, merkeze çekilmiş prosedür gereği ‘geçici görevlendirme’ yapılmıştı. Düzenlemeyle sıkıntı bitecek. Kızak görev görülen merkez valiliği aktif hale getirilecek.

CEZADA YETKİ DÜZENLEMESİ 

İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdürü ve valilere polise ceza yetkisi verilecek. Paralel Yapı’ya mensup bazı polislerin faaliyetleri sıkıntı yaratmıştı. Düzenlemeyle kınama alanlar terfi ettirilmeyecek

Editör: TE Bilişim