Cumhurbaşkanlığı'nın Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü dolayısıyla hazırladığı 3 dakikalık ‘Şehitleri anma’ filmi ilgi çekti ve büyük bir tartışma yarattı. Kanallar filmin, 12 dakika ile sınırlı olan reklam bölümünün içinde sayılıp sayılmayacağı konusunda kararsız kaldı. RTÜK formülü açıkladı, filmin sonuna "İlgili kanalın katkılarıyla hazırlanmıştır” ibaresi eklendi. Böylece 12 + 3 dakika yayına izin verildi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Arif Nihat Asya’nın ‘Dua’ şiirini okuduğu anma filmi, çeşitli kanallarda yayınlandı. Film, Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesine ise “100 Yıllık Destan Çanakkale” başlığı altında konuldu. Üç dakika süren filmde Erdoğan, Çanakkale Şehitliği’nde dua ederken görülüyor. Fonda ezanın da yer aldığı, Türk bayrağı ile Atatürk’ün görüntüsünün bulunduğu film, “Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında şehit ve gazilerimizi, rahmet ve minnetle anıyoruz” yazısı ve ardından Cumhurbaşkanlığı forsunun ekranda belirmesiyle sona eriyor.

 

KANALLAR RTÜK’E SORDU

 

Filmin yayınına ilişkin perde arkası da dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı, 180 saniyelik filmi kanallara gönderdi. Mevzuata göre kanallar, bir saatte en çok 12 dakika reklam yayınlayabiliyor. Kanallar, filmin 12 dakikalık bölüm içinde sayılıp sayılmayacağı konusunda kararsız kalınca, konu RTÜK’e iletildi. RTÜK, filmin sonuna “İlgili kanalın katkılarıyla hazırlanmıştır” ibaresi konulursa reklam kuşağı olarak algılanamayacağı ve 12 dakika içinde sayılmayacağı görüşünü kanallara iletti. RTÜK’ün bu formülüyle kanallar da reklam sürelerini kaybetmemiş oldu. Filmin, parti reklamlarının yayınlandığı döneme denk gelmesi ise tartışma yarattı.     


           

SİYASİ REKLAM

 

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Ali Öztunç, filmin siyasi nitelikte olduğunu belirtti:“Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları ve tavrı nedeniyle siyasi bir reklamdır. Siyasi reklamlarda Türk bayrağı ve dini öğeler kullanılamaz. AKP’nin Nevruz’daki reklamında hem Türk bayrağı, hem dini ibareler kullanılmıştı. YSK o reklamı yayınlayan tüm kanallara ceza verdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan bu siyasi reklam da YSK’nın kararlarına aykırıdır.”

 

"ŞEHİTLERİMİZİ İNCİTİYOR"

 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, film için, “AKP zihniyeti, şehitlerimizin ruhlarını incitmektedir. Hepimiz 18 Mart’ta camilerde dualarımızı ettik. Böyle bir konunun bir siyasi reklam aracı olarak kullanılması yakışıksız olmuştur. Reklam amaçlı kullanmak, duanın mahiyetini de bozar” dedi. RTÜK’ün MHP kontenjanından seçilen üyesi Esat Çıplak da seçim dönemine girildiği için Cumhurbaşkanı’nın rol aldığı bu filmin propagandaya yönelik bir faaliyet olduğunu söyledi.

 

100. YIL KÜREKLERİ

 

ÇANAKKALE Kara Savaşları'nın 100. yılı kapsamında düzenlenen ‘sörf bot’ etkinliğine katılanlar, Eceabat ilçesi sahilinden Çanakkale Boğazı'na açılıp kürek çekmeye başladı. İki gün sürecek ve Kabatepe’de sona erecek organizasyona 26 sörf botuyla katılan 300'e yakın Avustralyalı, Yeni Zelandalı ve Türk kürekçi, sert esen rüzgara rağmen Kilitbahir Kalesi önünden geçerek Şehitler Abidesi yanındaki Morto Koyu'na ulaşabilmek için mücadele ediyor. Avustralya'nın takım antrenörü Alan Gibbons, Atalarını anmak için bu etkinliğe katıldıklarını söyledi. Organizasyonu başlatan Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ise "Aslında konuklarımız bu etkinliği her yıl yapıyorlar ama bu sene 100. Yıl olduğu için daha kalabalık ve coşkuyla geldiler" dedi.

Editör: TE Bilişim