Yoğun kar nedeniyle Cizre-Nusaybin karayolunda 3 gündür mahsur kaldıklarını belirten vatandaşlar gıda ve su talebinde bulunuyor. Cizre-Nusaybin karayolunda mahsur kalanlar yardım bekliyor. Bölgede hafta başından bu yana etkisini sürdüren kar hayatı olumsuz etkiliyor.

Etkisini sürdüren kar nedeniyle Şırnak'ın Cizre ilçesi ile Mardin'in Nusaybin ilçesi arasındaki karayolunda mahsur kalan vatandaşlar, yetkililerden yardım beklediklerini ifade ediyor.

Cizre çıkışında önlem alan polis ekipleri, kar lastikleri ve zinciri olmayan araçların geçişine izin vermiyor.

Özellikle Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye’ye giriş yapan tırların uzun kuyruk oluşturduğu görülüyor.

"ACİL YARDIM BEKLİYORUZ"

Yolda mahsur kalan vatandaşlardan Yusri Atlı,  Cizre Nusaybin karayolunda 3 gündür yoğunkar yağışı nedeniyle mahsur kaldığını belirterek, Silopi'den yola çıktıklarını ancak 3 gündür 10 metre bile ilerleyemediklerini söyledi.

Atlı, "Araçlarda çok sayıda kadın ve çocuk var. Araçların yakıtları bitmek üzere. En çok yemek ve su sıkıntısı yaşanıyor. Bebeğini 3 gün önce doğumda kaybeden çok hasta bir kadın araçta bebeğinin cenazesi ile Irak'a gitmeyi bekliyor. Kadın ve çocuklar ciddi şekilde tuvalet sıkıntısı yaşıyor. Karda düşüp yaralananlar var. 3 gündür hiçbir yardım alamadık. Yol açılıncaya kadar mahsur kalanların yemek ve su ihtiyacının giderilmesi için yetkililerden çok acil yardım bekliyoruz" dedi.

Mahsur kalan tır şoförü Mehmet Çay da "Nusaybin ilçesine 60 kilometre mesafedeyiz. Yolun açılması konusunda 3 gündür hiçbir karayolu ekibini göremedik. Herkes birbirinin camına vurup ekmek ve su talebinde bulunuyor. Burada sadece yöre insanı ve bulunduğumuz noktadaki jandarma bize destek sundu. Üzümlü Jandarma Karakolu bize yemekhanesini açtı" diye konuştu.

Kar yağışının kısmen sürdüğünü anlatan Çay, don olmamasının büyük şans olduğunu belirtti.

Otomobille yolda kalanların yakıt sıkıntısı nedeniyle ısınamadığını anlatan Çay, "Soğukta kalan vatandaşlar mahsur kalan tır ve kamyonlara sığınıyor. Ben de tırımda vatandaşları misafir ettim" dedi.

BİR KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Şırnak Sağlık Müdürü Ahmet Barış, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Nusaybin-Cizre karayolunda mahsur kalan Irak uyruklu Sabri Muhammed Derviş'in (69) kalp krizi geçirdiğini söyledi.

Vatandaşların yardımı ile Çığır Aile Sağlığı Merkezine götürülen Derviş'in burada sağlık ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadığını ifade eden Barış, cenazenin sağlık merkezinde olduğunu belirtti.

MAHSUR KALANLARA BATTANİYE

Nusaybin-Cizre karayolunda vatandaşların araçlarında mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı uzman afet ekiplerini müdahale faaliyetlerini yürütmek üzere bölgeye yönlendirdi. 

Ekip, ekmek, helva, su ve benzeri gıda malzemelerinin bulunduğu bin kumanya ve bin battaniyeyi araçlarında mahsur kalanlara dağıtacak.

Öte yandan, Şırnak Şubesinden Kızılay ekibi de 100 kişilik kumanyayla bölgeye ulaşmak için yola çıktı. Kızılay ekipleri, yol yeniden trafiğe açılana kadar vatandaşlara destek olacak.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, 11 Aralık'tan itibaren Mardin, Şırnak merkez ve ilçelerinde başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle bazı ilçe ve köy yollarının kapandığı hatırlatıldı.

Kapanan yolların açılması ve yollarda mahsur kalan bir ambulans ve vatandaşların kurtarılması için Mardin Valiliğinin talebi üzerine, 70’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına ait Zırhlı Personel Taşıyıcılarla Midyat-Dargeçit yolunda mahsur kalan 112 acil ambulansındaki ikisi hemşire üç kişi ile bir sivil araçtaki iki vatandaş ve bir bebek olmak üzere altı kişinin kurtarıldığı belirtildi.

Midyat-İdil yolundaki araçlarda mahsur kalan ve içlerinde hasta ve yaralı bir vatandaş, üç kadın ile iki İngiliz turistin de bulunduğu 32 kişinin de kurtarılarak, emniyetli bir şekilde Midyat'a götürüldüğü ifade edilen açıklamada, Midyat'ın Bağlarbaşı köyünde yaşayan kanamalı bir kadın hasta ve beyin rahatsızlığı olan yaşlı bir vatandaşın da Midyat Devlet Hastanesi'ne ulaştırıldığı açıklandı.

Yoğun kar yağışı nedeniyle Şırnak il merkezinin de ilçeleri ile yol bağlantısı kesildiği, bu çerçevede 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı unsurlarının yollarda mahsur kalan vatandaşların kurtarılması faaliyetine katıldığı bildirildi.

Bu kapsamda anılan Tümen Komutanlığınca teşkil edilen kurtarma ekiplerince dün Güçlükonak’ı, üç ayrı köyüne bağlayan yollarda mahsur kalan 88 vatandaşla bir köyde mahsur kalan 12 vatandaşın emniyetli şekilde köylerine ve ilçe merkezine ulaştırıldığı kaydedildi.

İdil'i, yine üç ayrı köyüne bağlayan yollarda mahsur kalan 35 vatandaş ve bir köyde mahsur kalan iki vatandaşın da emniyetli şekilde köylerine ve ilçe merkezine ulaştırıldığı vurgulanan açıklamada, Cizre’nin iki köyünde mahsur kalan 25, Şırnak merkezi üç ayrı köyüne bağlayan yollarda mahsur kalan 21 kişinin de emniyetle köylerine götürüldüğü belirtildi. Bir köyde mahsur kalan 60 kişi ise Köyceğiz Hudut Karakolunda misafir edildi.

Söz konusu kurtarma faaliyetleri sonunda, yollarda ve köylerde mahsur kalan toplam 281 kişinin kurtarıldığı, kurtarma çalışmalarına devam edildiği vurgulandı.

 

Editör: TE Bilişim