Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ‘beyaz Toros' çıkışı muhalefetin tepkisini çekti. CHP Milletvekili Musa Çam, söz konusu açıklamayı ‘JİTEM'e görev emri verilmesi' olarak yorumladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Demek ki ‘beyaz Toros'lar garajlarda bekliyor.” dedi. Davutoğlu ise kimseyi tehdit etmediğini savundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki günkü Van mitinginde bölge insanını 1990'lı yıllardaki faili mehullerin simgesi olan ‘beyaz Toros'la tehdit etmesi kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu. Konu dün siyasilerin de gündemindeydi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 13 yıldır tek başına iktidarda olan AKP'nin, ‘Biz gittiğimiz gün Kontrgerilla sizi her gün Beyaz Toros'larla infaz eder.' diyerek halkı tehdit ettiğini söyledi. Demirtaş, “İşte bu zavallılıklarının göstergesidir. Halkı tehdit eden bir zavallı. Demek ki bizim bilmediğimiz hazırlıkları var, beyaz Toros'lar garajlarda bekliyor. Jitem, kontrgerilla, Gladyo olduğu yerde duruyor. Demek ki konuştuklarımız yanlış değilmiş. Başbakan kendi ağzıyla Van'da itiraf etti. Oysa biz 13 yıl iktidarda olsak, düştüğümüz gün ‘Kimsenin korkmasına gerek yok, biz gerçek bir demokrasi kurduk, bu sistemi oturttuk.' derdik.” dedi.

AKP ARTIK ‘ŞİDDET VE KORKU' VAAT EDİYOR

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da Davutoğlu'na tepkiliydi. Başbakan'ın, faili meçhullerin simge aracı beyaz Toros'ları gündeme getirmesinin JİTEM'e görev emri vermek anlamına geldiğini belirtti. Çam, “Senin ima ettiğin faili meçhul cinayetlerin simge aracı beyaz Toros'lar Reyhanlı'da da, Gezi'de de, Suruç'ta da, Ankara'da da kılık değiştirerek zaten vardı. Bu sözler apaçık JİTEM, kontrgerilla ve Özel Harp Dairesi'ne görev emri vermektir. Bu büyük bir suçtur. ‘Bu ülkenin başbakanıyım' diye kürsüye çıkıp bu tehditlerle mi oy topluyorsun artık? Bu düpedüz şantajdır. Bu ülkeyi, son üç ayda 700 canı alarak 90'lı yılların karanlık günlerine götüren sizlersiniz. Demek ki bu beyaz Toros'lar sizin bünyenizde besleniyor ve siz düğmeye basınca onlar da tetiğe basacaklar. Dün beyaz Toros'la kaçırıp öldürüyordunuz, bugün öldürmekle yetinmeyip cesetleri yerde sürüklüyorsunuz. Eskiden istihdam, kalkınma, gelişmişlik gibi sizinle bağdaşmayan kelimeleri vaat ederdiniz, şimdi korkutma siyasetine soyunup beyaz Toros'larla tehdit vaat ediyorsunuz.” dedi.

BU AÇIKLAMA UTANÇ VESİLESİDİR

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez de ‘beyaz Toros' çıkışına tepki gösterdi. Bitmez, “Bu açıklama 13 yıldır Türkiye'de tek başına iktidarda bulunan, istediği kanunu çıkaran; istediği bürokratı, istediği bakanı, istediği emniyet müdürünü, istediği içişleri bakanını atayan bir AK Parti iktidarı için utanç vesilesidir. Bununla ‘Biz gidersek Türkiye'de kan akar' ifadesi kastediliyorsa, 13 yıldır iktidarda bulunan bir iktidar partisi, böyle bir söylemin arkasına gizlenerek, suçunu, beceriksizliğini örtemez. Bu açıklama bir iktidar partisi için ayıptır.” diye konuştu.

 

‘BEYAZ TOROS'LAR BUGÜN DE VAR, RENGİ FARKLI!

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Beyaz Toros denince akla faili meçhul cinayetler, demokrasi dışı uygulamalar, yasa dışı faaliyetler geliyor. Günümüzde durum ‘beyaz Toros' devrinden farklı değil. Aslında benzer bir zihniyet var bugün yönetimde. Basına ciddi bir sansür var, televizyon kanalları kapatılmaya çalışılıyor. Ankara'nın göbeğinde 102 masum insan katledildi. İki tane canlı bomba Gaziantep'ten Ankara'ya iki araçla elini kolunu sallaya sallaya gelebiliyor. Belki bugün ‘Beyaz Toros'un rengi, tipi değişmiş olabilir ama motor aynı duruyor. Şimdi de yine muhaliflerin hepsi cebren susturulmaya çalışılıyor.”

O sözleri böyle savundu: Kimseyi tehdit etmedim

‘Beyaz Toros' açıklaması, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da soruldu. Ankara'da katıldığı Türkiye Emekliler Derneği Genel Kurulu sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, niyetinin Kürtleri tehdit etmek olmadığını, yanlış anlaşıldığını savundu. Şöyle konuştu: “Demeye çalıştığım husus şu; faili meçhulleri bu ülkede AK Parti bitirdi. ‘Beyaz Toros'ların ya da terörün egemenliğini ve belli nüfuz alanları oluşturmasına AK Parti son verdi. Hiç kimseyi tehdit etmedim. Yoksa o beyaz Toros ile sembolize edilen her şeyin Türkiye'de sonuna gelinmiştir, bir daha da o günlere geri dönülmeyecek. Benim kastettiğim bu.”

Editör: TE Bilişim