İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde düzenlenen şehit törenine katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ basın açıklaması yaptı.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün yaşanan saldırıda 30’u Emniyet mensunu 7’si sivil 1’i kimliği belirsiz 38 kişinin can verdiğini, 155 kişinin yaralandığını söyledi. Olayla ilgili 13 şüpheli gözaltına alındığını belirten Soylu Hain saldırıyı düzenleyen örgütün ise PKK’yı işaret ettiğini söyledi.


İstanbul Beşiktaş’ta Vodafone Arena yakınında ve Maçka Parkı’nda iki ayrı patlama meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada, “Dün akşamki saldırıda şehadete erişmiş vatan evlatlarımız 38 bunların 30’u polis memuru ve emniyet görevlisi 7’si sivil vatandaş 1’inin kimliği tespit edilemedi” dedi. Soylu, saldırıyla ilgili 13 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. İstanbul Valiliği, 19’u yoğun bakımda 155 yaralı olduğunu açıkladı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Araçtan yola çıkarak hareket ettiğimiz zaman oklar PKK’yı gösteriyor” açıklaması yaptı. Patlama sesi, Taksim’den Üsküdar’a İstanbul’un birçok yerinden duyuldu.


İlk patlamanın Vodafone Arena yakınındaki Süzer Plaza ile yan yana olan, daha önce ‘Beleştepe’ denilen yerde çevik kuvvet otobüsüne yönelik bombalı araçla düzenlendiği belirtiliyor. İkinci patlamanın Maçka Parkı’nda canlı bomba olduğu değerlendiriliyor.


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, saldırıya ilişkin ortak basın açıklamasında bulundu.


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Beşiktaş’taki terör saldırısıyla ilgili konuştu.


CNN Türk’ün sorularını yanıtlayan Kurtulmuş şunları söyledi: “Araçtan yola çıkarak hareket ettiğimiz zaman oklar PKK’yı gösteriyor. Netleştiği taktirde bunlar zaten kamuoyuyla paylaşılacaktır. Nihayetinde belli ki çalışılmış bir senaryo, belli ki üzerinde planlanmış bir senaryo ama bu netleştiği zaman resmi olarak da açıklaması yapılacak.”


45 SANİYE ARAYLA İKİ SALDIRI


Açıklamaya ilk olarak başlayan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Maalesef dün 22.29 sıralarında Beşiktaş Vodafone Arena Stadı’nın çıkışında elim bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Beşiktaş-Bursaspor arasındaki müsabakanın hemen bitiminde Beşiktaş taraftarı ve ardından Bursaspor taraftarı stadı terk ettikten sonra stattaki asayişi sağlamakla görevli olan çevik kuvvet polislerine doğrudan doğruya hedef alarak yapılan bombalı saldırı oldu. Bombalı saldırı sırasında önce Beleştepe olarak isimlendirilen yerde oradan geçmekten olan seyir halindeki bir araç patlatıldı ve 45 saniye sonra da Maçka Parkı’nda yine polislerin bulunduğu bölgede bir kişi durduruldu ve o kişinin de kendini patlatması sonucu 2 bombalı saldırıyla çok hain, çok alçak terör saldırısıyla Türkiye olarak karşı karşıya kalmış olduk. Terör örgütlerinin, bu terör saldırısından sonra yapmaya niyet ettikleri en önemli şeylerden birisi halkın moralini kırmaktır, bozmaktır.


En az terör saldırısı kadar önem verdikleri hususlardan birisi budur. Allah rızası için lütfen halkın moralini bozacak en ufak bir yayın yapılmasın ve bu anlamda da özellikle sosyal medya üzerinden yapılan birtakım yanlış yayınlara da itibar edilmesin, milletimize de bu ricada bulunuyorum. Çünkü çakallar puslu havaları sever. Kimseyi sevindirmeyelim. Türkiye düşmanlarını, bu milletimizin düşmanlarını sevindirmeyelim. Hep beraber hem yasımızı tutalım hem teröre karşı mücadelemizi sürdürelim hem de yolumuza devam edelim.


Bütün medya kuruluşlarımıza ve bütün milletimize çağrımız şudur; resmi olarak yapılan açıklamaların dışında hiçbir açıklamaya itibar edilmesin. Özellikle sorumsuz bir şekilde sosyal medya kullanılarak, sosyal medya üzerinden yapılan birtakım tezviratın milletimizin moralini bozmak, teröre karşı mücadeledeki azmini kırmaktan başka bir anlamı yoktur” ifadelerini kullandı.


SÜLEYMAN SOYLU: 38 ŞEHİDİMİZ VAR


Kurtulmuş’un ardından konuşan İçişleri Bakanı Soylu yaptığı açıklamada, “Beşiktaş- Bursaspor maçının hemen akabinde Bursaspor taraftarı tahliye olduktan sonra çevik kuvvet ekiplerimizin toplanma yerinde, saat 22.29’da el düzenekli olduğunu değerlendirdiğimiz bomba yüklü bir araç, el düzenek vasıtasıyla patlatılıyor ve olay yerinde şehitlerimiz ve yaralılarımız oluyor. Aynı dakikalarda 45 saniye sonra Maçka Parkı’nda yine bağlantılı olduğunu düşündüğümüz bir başka canlı bomba polisler tarafından fark ediliyor. Etrafı tertibat alınıyor, araç patlatıldıktan hemen sonra o da kendisini tertibat alan polislerin hemen ortasında patlatıyor. Burada içimizin yandığını ifade etmek istiyorum” dedi. Süleyman Soylu daha sonra yaptığı açıklamada şehit sayısını 38 olarak açıkladı. İşçişleri Bakanı Soylu, “Dün akşamki saldırıda şehadete erişmiş vatan evlatlarımız 38 bunların 30’u polis memuru ve emniyet görevlisi 7’si sivil vatandaş 1’inin kimliği tespit edilemedi. Hastanelerde 136 müşahede altında vatandaşımız var. 14’ü yoğun bakımda, 5’i ameliyatta ve 155 toplam hastanelerde şu anda tedavi gören, bu olayla karşı karşıya kalmış, sağlıkları için dua ettiğimiz vatandaşlarımız var. Arkadaşlarımızın yaptığı değerlendirmeler çerçevesinde fail olarak PKK’yı işaret ediyor. Olayın nasıl planlandığı, ne zaman planlandığı konusunda ve nasıl yürütüldüğü konusundaki çerçeve, arkadaşlarımızda var ancak hem soruşturmanın yürütülmesi hem de operasyonun devamı açısından, bu konuda çok fazla değerlendirmede bulunmayacağız.” şeklinde konuştu.


İstanbul Valiliği yaptığı son açıklamada 19’u yoğun bakımda 155 yaralı olduğunu açıkladı.


“13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI”


İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul’daki terör saldırısına ilişkin, patlayan aracın tespitinden yola çıkılarak şu anda yapılan operasyon çerçevesinde 13 kişinin gözaltına alındığını söyledi.


Soylu, “Bu leş sürüsüne diyeceğim o ki tamamen temizleyene kadar ve bitirene kadar sözümüz onlara o dur ki bu mücadelemiz acımasızca devam edecektir. Kimsenin mazeretine bakmayacağımızı, bu akşam hastanelerde ziyaret ettiğimiz, yüz yüze geldiğimiz ve ahitleştiğimiz arkadaşlarımızın hepimize, bütün bakan arkadaşlarımıza, Sayın Başbakan Yardımcımızın başkanlığında, belki lafzen değil ama kalben verdiğimiz sözdür. Bu memleket çok badirelerden geçti, milletimizin sabrıyla, vakarıyla ve asaletiyle bunları da geçireceğimize inanıyoruz. Tekrar başımız sağolsun ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” diye konuştu.


Soylu’nun ardından söz alan Sağlık Bakanı Akdağ ise “Hastanelerimizde kayıtlı hasta sayısı 166, bunlardan 20’si evlerine gönderilebilmiştir. Şu anda halihazırda ameliyat halinde olan 17 kardeşimiz var. 6 kardeşimiz de yoğun bakımda, yoğun bakımda olan kardeşlerimizin 3’ünün durumu oldukça ciddi” şeklinde konuştu.


İLK AÇIKLAMA: İKİ SİVİL, 27 POLİS ŞEHİT OLDU


Kalleş saldırılarda 27’si polis 29 vatandaş şehit oldu, 3’ü ağır 166 kişi yaralandı. İlk patlamanın ardından polisin Maçka Parkı’nda mont ve sırt çantalı bir kişiyi fark ettiği, polisin dur ihtarında bulunduğu anda teröristin üzerindeki bombayı patlattığı belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, hain saldırıda okların terör örgütü PKK’yı gösterdiğini söyledi. Teröristler saldırıda yüzlerce kilo bomba kullanmış.

Editör: TE Bilişim