Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten sınıf arkadaşı Aziz Torun’un şirketi Torunlar GYO’nun Mecidiyeköy’de yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın arazisine inşa ettiği Torun Center’da işçileri taşıyan asansör 32. kattan zemine çakıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 10 işçinin öldüğünü açıkladı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları devam ediyor. İnşaatta çalışan işçiler ise asansörlerin bakımsız olduğunu söylediler.

VALİ MUTLU:  10 İŞÇİ ÖLDÜ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Mecidiyeköy’deki 10 işçinin öldüğü kazaya ilişkin 8 kişinin gözaltında olduğunu belirtti. Vali Mutlu olay yerinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Vali Mutlu şunları söyledi:

“Güvenlik tedbirlerini sonuna kadar almak zorundayız. Tedbirler konusunda neyin eksik olduğunu çok ciddi bir şekilde sorgulamamız gerekiyor. 32. kattan bir düşme var. Çalışmayı itfaiye ekiplerimiz çok kısada bitirecekler. İşçilerin ve inşaat malzemelerinin aynı asansör içinde oldukları net. Çalışma saatleri itbariyle hafta sonu saat 19.00′a kadar çalışmanın bitirilmiş olyması gerekiyordu ama itfaiyamize gelen ihbar 19.45′tir.

Bütün bunlar incelenecek, değerlendirilecektir. İş güvenliği yönünden 8 kişi gözaltına alınmıştır. Adli makamlar ihtiyaç duyarlarsa kendileri açıklama yapacaktır. Şirketten şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmış değildir.”

SARIGÜL’DEN AÇIKLAMA

Mecidiyeköy’de asansör kazasının meydana geldiği rezidans inşaatına gelerek bilgi alan Şişli Belediyesi Başkan Vekili Emir Sarıgül, olayla ilgili olarak basın mensuplarına bilgi verdi. Sarıgül şunları söyledi:

“Hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Asansörün 22’nci kattan, kardeşlerimizi, emekçi kardeşlerimizi taşıyan asansör aşağıya düşmesi neticesinde olan bir hadise. Şu anda gerek belediyemiz olarak, belediyemiz sağlık ekipleri, büyükşehir itfaiye, AKUT ve polis koordineli olarak çalışıyoruz. Şu anda cesetlerle yani vefat eden kardeşlerimizin tam olarak sayısını belirlemek üzere yoğun bir şekilde içeride çalışmalar var. Biz de belediyemiz olarak herhangi bir aksaklık var mı yok mu onlarla ilgili geniş çaplı araştırmalarımıza devam ediyoruz. Şu an ölen emekçi kardeşimizin sayısı iki ama bunun bir veya iki tane daha artabileceğini içerideki arkadaşlardan aldığımız bilgi neticesinde söyleyebiliriz. Biz Şişli Belediyesi olarak bütün ekiplerimizle sabaha kadar çalışmaların başında olacağız. Bir iki saat sonra tüm neticeyi kamuoyuyla paylaşacağız“

BU İLK DEĞİL

AKP iktidarında servetine servet katan Torun ailesi tarafından inşa edilen Torun Center şantiyesinde geçtiğimiz nisan ayında da  bir işçi yaşamını yitirmişti. 19 yaşındaki Erdoğan Polat, inşaat sepetinin halatının kopması sonucu 15’inci kattan düştü, hayatını kaybetmişti. 23 Ağustos’ta ise şantiyede çıkan yangını itfaiye güçlükle söndürmüştü.

EMSAL DIŞI İNŞAAT

TOKİ’den alınan arsada yapılan Torun Center, yürütmeyi durdurma kararı verilen ve iptal kararlarını aşmak için küçük değişikliklerle hazırlanan yeni plan-projelerle devam eden inşaatlardan biriydi.

İnşaat devam ederken CHP Şişli Belediye Meclisi üyelerinin İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, 2 Nisan 2010’da tasdik edilen imar planına 17 Mart 2011’de yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Kararda, bodrum katların emsale dahil edilmediği planda, 2.50 olan emsalin bu şekilde 4.50’ye yükseltildiği ve inşaat hakkının yüzde 80 artırıldığı tespit edilmişti. Mahkeme hukuka aykırılık olduğunu, uygulamaların gerçekleşmesi halinde, telafisi güç ve olanaksız zararlar doğuracağını bildirmişti.

HUKUKA AYKIRI PLAN

TOKİ’nin yürütmeyi durdurma kararına itirazı, Mayıs 2011’de İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nce reddedilmişti. Ancak imar planına yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 2. İdare Mahkemesi, TOKİ’nin açtığı yeni dava sonucu 15 Temmuz 2011’de, plandaki revizeyi öne sürerek “dava konusuzdur” dedi.

Mahkeme, yürütmesini durdurduğu 2 Nisan 2010 tarihli kararın, 16 Şubat 2010 tarihli planlara yapılan itirazların kısmen değerlendirilmiş hali olduğunu ileri sürerek bu kararı vermişti. Oysa hukuka aykırı maddeler revize planda da vardı. Bu kararın bozulması için Meclis üyeleri konuyu Danıştay’a taşımışlardı.

ERDOĞAN’IN İMAM HATİPTEN SINIF ARKADAŞI

Ali Sami Yen’in arsasını, TOKİ’den yaklaşık 1 milyar TL’ye satın alan Aşçıoğlu şirketi, arsayı daha sonra Tayyip Erdoğan’ın İmam Hatip’ten okul arkadaşı Aziz Torun’un şirketine satmıştı. Torunlar GYO tarafından inşa edilen projede daire fiyatları 580 bin dolar ile 4 milyon dolar arasında değişiyor. (Sözcü)

Editör: TE Bilişim