Lamı cimi yok: 21 Ağustos’ ta müdür tasfiyesi yaşadık. Normalde bakanlıklar, çalışanlarını korumalı ancak Millî Eğitim Bakanlığı, tarihinde hiç olmadığı kadar yanlı davrandı. Türkiye’ nin her yerinde Türk Eğitim-Sen üyesi müdürler iki satırlık yönetmelikle görevlerinden alındı, yandaş sendikaya mensup müdürler(!) ise koltuklarını korudu. 

Aynı durum Esenler için de geçerliydi. Değerlendirmeye alınan 24 müdürden 6’ sı üyemizdi. Hiçbirine geçer puan verilmedi. Bir parayı havaya atarsanız yazı gelme olasılığı 1/2’ dir ya da zarın her bir yüzünün ilk etapta üste gelme ihtimali 1/6’ dır. Ama değerlendirmeye alınan 24 müdürden 6 Türk Eğitim-Sen üyesi müdürün de düşük puan alma olasılığı 1/134.596’ dır. Esenler’ deki 67 okul müdürü içinde 4 yılını tamamlayan 6 Türk Eğitim-Sen’ li müdürün 75’ ten daha düşük puan alma olasılığı 1/99.795.696’ dir. Türkçesi, böyle bir ihtimal yok; süreç tamamen yanlı…

Beni kimya fabrikasına götürseniz yapacağım ilk işlemde 1/134.596’ lık hata yapabilirim. Skandal boyutlara ulaşan hataları ilçe millî eğitim müdürlüğü yapmış olamaz. İlçe millî eğitim müdürü, tüm okul müdürleri tanır; kimin okulu başarılı kimin değil az çok bilir. Bunu yapan millî eğitim camiası dışından biri olabilir ancak. Zaten aldığımız duyumlar, değerlendirmeye siyasî kurumların da odaklandığı yönünde…

Ben ilçe millî eğitim müdürü gibi görevlendirme kamu görevi yürütsem bu kadar hatayı üst üste yapsam istifa ederdim. Ben kaymakam olsam her hamlesi yanlış olan ilçe millî eğitim müdürünü görevden alırdım. Ben kaymakam olsam başarısıyla bırakın İstanbul’ u Türkiye çapında tanınan müdürümün iki satır yönetmelikle görevden alınmasına izin vermezdim. Çünkü her kanun, doğru; her doğru, kanun değildir.

Yönetmeliğin adı, Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği falan değil baya baya Türk Eğitim-Sen’ li Müdürleri Soykırıma Uğratma Yönetmeliği’ dir. Bugün Esenler’ de geçmez puan verdiğiniz okul müdürleri olmasaydı Esenler; İstanbul’ da eğitim başarısında nal toplayan bir ilçeydi.

Ölü doğmuş yönetmeliklerle Türk Eğitim-Sen’ li okul müdürlerini görevden alarak bizi sindirebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yandaş uygulamalarla onurlu insanları bitiremezsiniz. Buradayız varız, bizden korkmaya devam edin! Size bugün iki satırlık yönetmelik, Türk Eğitim-Sen’ li okul müdürlerini keyfî puanlandırma yetkisi veriyor olabilir ancak insan onuru bulunduğu makamdan gelmez. İnsan; bulunduğu makama onur verir, değer katar, siz bunu bilmezsiniz. 

Mühür elinizde olabilir ama kafamızın içindeki beyin, bize aittir. Okul müdürlüğü 657 sayılı DMK’ ye göre ek hizmettir. Bu makamı alabilirsiniz ancak düşüncelerimizi değiştiremezsiniz. Çeşitli yetkilerinizle beraber, kamu görevimizin şekli konusunda tasarrufunuz da olabilir ancak oy kabinine girdiğimizde kime oy vereceğimizi belirleyemezsiniz. Düşünen beyinlere hükmetmeye çalışmak, rüzgâra karşı tükürmektir. Yaşadığımız son süreçte bakanlığın aslında Yandaş Yuvalanma Merkezi olduğunu gördük. Er ya da geç bilediğiniz cenahın öfkesinde boğulacaksınız. Kamuoyunu Türk Eğitim-Sen Esenler İlçe Başkanı olarak saygıyla selamlıyorum.


Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı

Editör: TE Bilişim