“Türk Dünyas’ında Dilde, İşte, Fikirde Birlik”

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu olarak; “Türk Dünyas’ında Dilde, İşde, Fikirde Birlik” sloganını tüm Türk Dünyası’na yayma gayreti içinde mücadele ederken aramızdan ayrılan Prof. Dr. Turan YAZGAN adına bir “Üniversite kurma” zamanı veya merhumun adını bir Üniversiteye verme vaktinin geldiği inancıyla, konuyu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.

Gelecek Adımlara Destek!

Türk Dünyası’nda “Aksakallar Toplantısı”, “Türk Halkları Assemblesi”, “Gençlik Şöleni”, “Çocuk Şöleni” ve “Türk Dünyası Korosu” gibi birçok ilkleri yaşamamıza vesile olan, en önemlisi Türkleri birbiryle kucaklaştıran, tanıştıran ve bu yönleriyle daha hayatta iken “Türk Dünyası’nın Aksakalı” ünvanını almış olan Turan Hoca’nın adının bir Üniversite’ye verilmesi noktasında Prof. Numan Kurtulmuş, Prof. Ahmet Davutoğlu, Prof. Nabi Avcı ve Dr. Devlet Bahçeli el ele vererek bu adımı atmaya davet ediyorum. İnanıyorum ki, hem Cumhurbaşkanımız hem de Başbakanımız bu yönde atılacak adımlara, özellikle MHP liderinden gelecek bu hayırlı teklife destek verecektir…

Vefa Borcu!

Turan Hoca her bakımdan adının bir Üniversiteye verilmesini hak etmiş br mücadele adamı, bir akademisyendir… O’nun özellikle “Türkçe eğitim” için yaptıkları takdirle yad edilecektir ve edilmektedir. Azerbaycan Kazakistan ve Kırgızistan’da ilk Türkçe eğitimi başlatan ve yüzlerce soydaş öğrencinin tam burslu eğitim görmesini sağlayan Turan Yazgan bu yönüyle de günümüzün Dede Korkut’larından biri olmaya hak kazanmış olup; kurulacak “Turan Yazgan Üniversitesi”, O’na olan vefa borcumuzu da ödemiş olmamızı sağlayacaktır kanaatindeyiz.

Turan Hoca’nın Adının Bir Üniversiteye Verilmesi!

Turan Hoca’nın liderliğinde her hafta düzenlenen “Süleymaniye Kürsüsü Konuşmaları” adeta bir mektep işlevi görevini görmüştür. Ayrıca; 1980’de kurulan “Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı” bünyesinde hiç aksatmaksızın yayımladığı, 100 cilde yaklaşan ve her bir sayısı 200 sayfanın üzerinde olan “Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi”, 50 cilde ulaşan “Türk Dünyası Tarih Dergisi” ile yayınlanan yüzlerce kitapla, basın ve yayıncılık alanında Türk Dünyasına yol göstermiştir. Sadece bu iki yönüyle de “Türk Düşünce Hayatı”na gerçekten de önemli katkıları olmuş bir şahsiyet olarak Turan hoca’nın adının bir Üniversiteye verilmesini gerektirdiğini düşünüyoruz.

İSMAİL CENGİZ

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı

Editör: TE Bilişim