Türkiye’nin dört yanından akıp Ankara’ya koşan MHP’liler kurultaya izin verilmese de tam bir gövde gösterisi yaptı

Ankara / Bilun Çelik

Olağanüstü kurultay taleplerinin önce MHP Genel Merkezi’nce, ardından da hukuki bir takım gerekçelerle engellenmek istenmesi, parti tabanında büyük tepkiye yol açınca başkent Ankara tarihi bir güne sahne oldu. Büyük Anadolu Oteli’ne akın eden ülkücüler, mahkeme kararı gerekçesiyle kurultay yapamasa da, kurultayın provasını yaptı. Çağrı Heyeti’nin ilan ettiği 15 Mayıs’ta Ankara Büyük Anadolu Otel’de yapacakları kurultayı Ankara Valiliği’nin kendisine tebliğ edildiğini belirttiği bir mahkeme kararına dayanarak yaptırmayacağını duyurmasıyla süreç yeni bir boyut kazanmıştı. Yapacakları kurultayın hukuksuz biçimde engellenmek istediğini belirten MHP Genel Başkan Adayları 15 Mayıs tarihinde kurultayın toplanacağı adreste olacaklarını ilan edip partililere ve delegelere çağrıda bulunmuştu. Bu çağrıya uyan MHP delegeleri ve partililer sabahın erken saatlerinden itibaren akın akın geldikleri Büyük Anadolu Oteli önlerinde polis barikatları ve TOMA’larla karşılandı. Ülkücü iradeyi göstermek üzere Türkiye’nin her tarafından  Ankara’ya koşan binlerce partilinin toplanmasıyla Büyük Anadolu Oteli’nin çevresi adeta miting alanına döndü. Partililer, otele yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta kurulan polis barikatının önünde genel başkan adaylarının gelmesini bekledi. 4 genel başkan adayı; Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, Oğan’ın ofisinde toplanarak aynı araçla yola çıktı. Genel Başkan adaylarının buluşma adresi olarak belirledikleri Büyük Anadolu Oteli’ne gidiş yolları yoğun ilgiden kapandı.

 Araç konvoyu

Ortak konvoyla yola çıkan genel başkan adayları Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan’a binlerce araç eşlik etti .On binlerce Ülkücü otel yolunda uzun araç kuyrukları oluşturdu. Partililer sık sık “Ülkücü Hareket engellenemez, Bahçeli istifa” sloganları attılar. Polisin yolu kesmesinden dolayı binlerce ülkücü araçlarını yolda bırakıp, yaya olarak alana yürüdükleri görüldü. Genel başkan adaylarının alana girmesiyle birlikte coşku katlandı. Marşlar ve sloganlar eşliğinde otelin önüne giden Genel Başkan adaylarının ezilme tehlikesi geçirdiği görüldü. Büyük bir kalabalığın olduğu alanda coşku katlanarak arttı.

Adaylar, delegeler ve partililerden oluşan kalabalığın arasından geçerek polis barikatı önüne ulaştı. Polis barikatı önünde toplanan genel başkan adayları adına ortak açıklamayı Yusuf Halaçoğlu megafonla okudu.  Açıklama öncesi ve sonrasında büyük bir izdiham yaşandı. Partililer ayrıca “Ülkücü irade engellenemez” sloganları ile barikatların önünde eylem yaptı.   Yapılan ortak açıklamanın ardından Genel Başkan adayları  Özdağ,  Aydın ve  Oğan alandan ayrıldı. Meral Akşener ise kurultayın yapılmasını engelleyen 25’inci İcra Müdürü’nün gelip burada tespitte bulunana kadar beklemeyi sürdüreceğini açıkladı. Bir süre daha bekleyen Akşener, alanda toplananlara hitaben yaptığı konuşmanın ardından partililerin sevgi gösterileri arasında Ankara’ya döndü. Bu arada  imzaya açılan Hazirun cetvelini Ankara’ya gelen 900’ü aşkın delegenin imzaladığı öğrenildi.

 

Notlar... Notlar

* Türkiye’nin birçok ilinden gelen partililer kurultayın yapılması planlanan otelin etrafını pankartlarla süsledi.  “Sen iste talih değişsin, tarihi yeniden yazmak için Malatya seninle”, “Kendi kapısına kilit vuran değil, iktidar kapısını açan MHP için Meral Akşener”, “Türk kadınının gücü aziz Türk milletinin gücü, öncü değişimin ana gücü”, “Bu kutlu yolda yalnız değilsin, sen yürü milyonlar yürüsün” pankartları açıldı.

* Pankartlarda dikkat çeken bir başka nokta ise 12 Eylül döneminde Ulucanlar, Mamak ve İzmir cezaevleri başta olmak üzere cezaevlerinde yatan ülkücülerin pankartları oldu. Bu pankartlarda Taşmedrese Mezunları ifadesi kullanıldı.

* Sabahın erken saatlerinden itibaren barikatların önüne gelen partililer, Türk bayrakları, MHP bayrakları ile birlikte, “Ülkücü hareket engellenemez”, “Hareketin engeli Devlet Bahçeli”, “Bahçeli istifa” sloganları attı.

* Partililer Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a da tepkilerini dile getirdi. Salonun önüne toplananlar, “Ülkücüler burada Bekir Bozdağ nerede” sloganları attı.

* Kongreye gelmek isteyen vatandaşlar ve partililer yollarda engellemelerle karşılaştı. Ankara’nın tüm girişlerinde kongreye gelen vatandaşlara yönelik emniyet güçleri önlem aldı. Salonun önüne ulaşmak isteyen vatandaşlaruzun kuyruklar oluşturdu ve kilometrelerce yürüdü.

* Kongre salonunun etrafındaki havaalanı yakınındaki tüm köyler TOMA’larla çevrildi ve gün boyu köylülerin evlerinden çıkmadığı dikkat çekti. Delegeler bu köylerin bulunduğu yollardan gelmeye çalıştıkları için polis barikatları ve TOMA’larla karşılaşınca çevik kuvvet ekipleri tarafından geri gönderildiler.

* Havaalanı yolu 6 km kadar araç trafiğine tıkandı. Kalabalıklar Büyük Anadolu Otelinin önündeki geniş sahaya sığmayınca havaalanı yoluna taştı. Ortak açıklamanın yapılmasından bir süre sonra polis ekipleri havaalanı yolunun açılması için sık sık uyarıda bulundular. Ancak tutanak tutulmadığı için tepkili olan ülkücüler yolu boşaltmayınca emniyet birimlerinin verdiği talimat ile çevik kuvvet ekipleri hareketlendi.

* Meral Akşener’in konuşma yapacağı otobüsten sık sık ülkücüler ile emniyet birimlerinin karşı karşıya gelmemesi ve yolun boşaltılması için anonslar yapıldı. Tam bu esnada çevik kuvvet birimlerinin yolu boşaltmak için hareketlendiği görülünce otobüs üstünden İstiklal Marşı anonsu yapıldı. Hep birlikte İstiklal Marşı okunmaya başlayınca çevik kuvvet ekiplerinin de durup İstiklal Marşına iştirak ettiği görüldü. Ortalık sakinleşince yapılan uyarılar üzerine havaalanı yolu açıldı.

 

Editör: TE Bilişim