Mekke'de meydana gelen izdiham sonucu hayatını kaybeden hacılarla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı açıklama yaptı. Diyanet, ilk dakikalarda vefat edenler arasında Türk hacıların bulunmadığı bilgisini verdi. Diyanet, net sonuca ulaşmanın vakit alacağını bildirdi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in talimatıyla kriz masası kurulduğunu hatırlatarak saat 12.10 itibarıyla ne Mina'daki Türk çadır hastanesine ne de kriz merkezine Türk hacılarla ilgili olarak herhangi bir vefat haberi ulaşmadığını bildirdi.

Olayı sıkı bir şekilde takip ettiklerini belirten Keleş, "Kafilelere ulaşıyoruz, arkadaşlarımız tek tek bilgi alıyorlar. Şu ana kadar herhangi bir vefat ya da yaralanma haberi ulaşmadı, şimdilik bunu söyleyebiliyorum" dedi.

Cenazelerin tamamının kimlik belirlemelerinin yapılıp yapılmadığı sorusuna Keleş, "Şu anda bu konuda da Suudi Arabistan sivil savunmanın açıklamaları var. Onlar 4 bin kişiden oluşan bir kişi oluşturduklarını 220 ekiple çalıştıklarını ifade ediyorlar. Onların verdikleri bilgileri ancak şu anda aktarabiliyoruz. Olay yerini kontrol altına aldılar" dedi.

Olayda Suudi Arabistan yetkililerinin sorumlu olup olmadıkları yönündeki sorulara ise Keleş, "Şu andaki bu ilk bilgilere göre, genellikle teyit etmeden bir şey söylemek istemiyoruz, bu konunun ayrıntısıyla ilgili olarak. Burada trenle taşıma yapılıyor, burada bir tren istasyonu var. Arafat'tan Müzellife'ye ve Müzellife'den Mina'ya taşıma trenle de yapılıyor. Bizim hacılarımız bu trenle intikal etmiyorlar, olayın trenin taşıma yaptığı bölgelerde olduğuna dair ilk bilgiler ulaştı. Doğruluk derecesini pek bilmiyorum ancak takip ediyoruz" diye konuştu.

Bilgi almak isteyen vatandaşlara yol göstermesi istenen Osman Keleş, "En sağlıklı bilgiDiyanet İşleri Başkanlığı. Burada basın müşavirliğinden gelecek açıklamalarını beklesinler. İnşallah yoktur diye ümit ediyoruz, arkadaşlarımız takip ediyorlar kafilelerle tek tek irtibat kuruyorlar. Bir şey olduğu zaman, bir bilgiye ulaştığımız zaman açıklayacağız. Ancak şu ana kadar hamdolsun konuyla ilgili bir bilgi ulaşmadı bize" dedi.

Osman Keleş net sonuca ulaşmanın zaman alacağını söyledi.

Editör: TE Bilişim