Yılbaşından önce yoğun kar geliyor

Soğuk ve yağış dalgası yarından itibaren Ege ve Akdeniz kıyıları dışında tüm yurtta etkili olacak. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde 3 gün boyunca yoğun kar yağışı bekleniyor.

Türkiye yarından itibaren soğuk ve yağışlı sistemin etkisine girecek. Yoğun kar yağışları ve sert sıcaklık düşüşleri bekleniyor. İstanbul’da yarın öğleden sonra beklenen kar yağışlarının aynı gün akşam saatlerinden itibaren kuvvetlenerek 02 Ocak 2016 Cumartesi günü sabaha kadar devam edeceği tahmin edildi. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye’nin 2016’yı kar altında karşılama ihtimalinin çok yüksek olduğuna işaret ederek, soğuk hava dalgasının etkilerinin Akdeniz ve Ege kıyıları hariç yurt genelinde görüleceğini vurguladı. Şen, ani sıcaklık düşüşlerinin yaşandığı bölgelerde kar yağışının kuvvetleneceğine dikkati çekerek vatandaşları uyardı. Özellikle İstanbul’da yağan ilk karın her zaman afete dönüştüğünü vurgulayan Şen, “Umarım, yerel yönetimler ve vatandaşlar günler öncesinden uyarıları yapılan kar yağışına karşı tedbirlerini alarak, olumsuz manzaraların yaşanma riskini ortadan kaldırır” dedi. Şen, muhtemel risklere karşı vatandaşlara tavsiyelerde bulunarak, şu bilgiyi paylaştı:  “Özel araçlarıyla trafiğe çıkan vatandaşlar, bu kararlarını bir kez daha gözden geçirmeli. Aksi takdirde akşamki (yarın) dönüş yolculukları kabusa dönüşebilir. Ani sıcaklık düşüşü, kar yağışını kuvvetlendirecek ve yağışlar daha çok ülkenin kuzeyinde görülecek. Yağışın beklendiği gün toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih edelim. Araçlarında kar lastiği bulunmayan sürücüler, araçlarını bugün akşama kadar müsait bir yere park etsinler. Mümkünse hafta sonuna kadar da kullanmasınlar.”

 

İstanbul’da kar alarmı!

Soğun kar yağışı beklenen İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi, bir dizi önlem aldı. Belediye tarafından yapılan açıklamada, “İBB Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) bugünden itibaren ilgili tüm birimlerin katılımıyla alarm durumuna geçiyor.  Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon, İtfaiye, Zabıta, Sağlık Ve Sosyal Hizmetler, Destek Hizmetleri Daire Başkanlıkları, İETT, İSKİ, Atık Yönetimi, Trafik, Kırsal Hizmetler Destek, Beyaz Masa, İSFALT, İGDAŞ, İSBAK, Şehir Hatları, Ulaşım A.Ş., İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları BEDAŞ, AYEDAŞ, sorumlu müdürleri AKOM yönetim masasında 24 saat esasına görev yapacak. Bin 114 araç ve iş makinesi, 5 bin 450 personel ile 4000 km yol ağında olumsuzluklara karşı görev yapılacak” denildi.

Editör: TE Bilişim