ŞEHİRLER SAVAŞ ALANI GİBİ

Masum istekleri için gösteri yapan öğrencilerin gözünün yaşına bakmayan iktidar, 6-7 Ekim olaylarında 36 kişinin hayatını kaybettiği “isyan” hareketinden ders çıkarmayan HDP’nin çağrısıyla sokaklara dökülen terör yandaşlarına yine sessiz kaldı. Bölücüler, Diyarbakır ve Hakkari’yi alınan tüm önlemlere rağmen savaş alanına çevirdi.

ASKER YENİDEN SOKAKTA

6-7 Ekİm olayları sırasında şehre indirilen, birkaç gün sonra kışlaya dönen askeri birlikler yeniden şehre gelip, zırhlı araçlarıyla konuşlandı. Buna rağmen sözde çözüm sürecinden yüz bulan terör yandaşları, Diyarbakır’da polisle çatıştı. Güvenlik kuvvetleri grubu biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıtırken, göstericiler ara sokaklara kaçtı.

HAKKARİ DE KARIŞTI

Hakkarİ’de HDP Hakkari Milletvekili Zozani ve beraberindeki bölücüler, PKK’yı simgeleyen çaputlarla yürüyüşe geçti. Bu arada, yüzleri maskeli bir grup belediye binası karşısında bulunan bir banka şubesinin ATM’sine molotof bombalarıyla saldırdı. Grubun olay yerine gelen zırhlı araçları taşlaması üzerine polis gaz bombası ile müdahale etti.

MUŞ’TA YOL KAPADILAR

Muş’ta düzenlenen gösteride de olaylar çıktı. Basın açıklaması yapıldıktan sonra bir grup eylemcinin tekrar çarşı merkezine yürüyüşe geçmesi üzerine polis müdahale etti. Polisle tartışan grup, yolu trafiğe kapadı. Güvenlik kuvvetleri, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler ara sokaklara kaçarken, 15 kişi gözaltına alındı.

YİNE YAKIP YIKTILAR

Dİyarbakır’da bebek katili Öcalan’ın dev posterini açan bölücüler, Şırnak’ta da DBP kongresinde Türk bayrağı ile İmralı canisinin fotoğrafını yan yana astı. Hakkari’de ise yapılan yürüyüşün ardından ara sokaklara dağılan saldırganlar, önlerine gelen her şeyi yakıp yıktı. Özellikle banka şubelerini hedef alan vandallar, ATM’leri molotof bombaları ile ateş topuna çevirdi.

AKP himayesinde yine yakıp yıktılar

HDP, HDK, DTK ve DBP’nin Ayn el-Arap bahanesiyle yaptığı sokağa çıkın çağrısında 6-7 Ekim’de yaşananlar tekrarlandı. Terör yanlıları birçok ili karıştırdı.

AKP iktidarının ısrarla sürdürdüğü sözde çözüm sürecinden yüz bulan terör örgütü PKK yanlıları yine yakıp-yıktı. HDP, HDK, DTK ve DBP’nin Ayn el-Arap için 1 Kasım’da sokağa çıkma çağrısıyla dün birçok ilde 6-7 Ekim’de yaşanan isyanların benzerleri yaşandı. Diyarbakır’da Ayn el-Arap yürüyüşünün ardından yapılan basın açıklaması sonrası dağılan terör yanlıları, polise taş attı. Koşuyolu Parkı’nda başlayan yürüyüş, İstasyon Meydanı’nda sona ererken, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan kalabalığa seslendi. Açıklamanın ardından dağılan kalabalıktan çıkan terör yanlıları, Bağlar İlçesi’nde bulunan Fatih Caddesi’nde polise taş attı. Polis, grubu biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıttı. Polis ekiplerinin müdahalesi sonrası göstericiler ara sokaklara kaçarken, kentin bazı noktalarında olaylar sabaha kadar sürdü.

Hakkari karıştı!

Hakkari’de HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ve beraberinde bulunan terör yanlıları, terör örgütlerini simgeleyen çaputlarla yürüyüşe geçti. Belediye binası önünde halka seslenen HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, “Kobani’de Kürt halkının kahraman evlatları dün gece ve bu sabah direnişin zaferle taçlanacağı müjdesini vermişlerdir” şeklinde konuştu. Çocukları Kobani’de hayatını kaybeden ailelerin konuşmaları, şiir ve Kobani ile ilgili konuşmaların yapılması esnasında, yüzleri kapalı bir grup belediye binası karşısında bulunan bir banka şubesi ATM’sine molotof bombalarıyla saldırdı. Bunun üzerine kalabalık alandan dağılmaya başladı. Bazı partililer ise banka şubesine saldıranlara tepki gösterdi. Ara sokaklara kaçan grubun olay yerine gelen zırhlı araçları taşlaması üzerine polis gaz bombası ile müdahalede bulundu. 

Muş’ta yol kapadılar    

Muş Emek ve Demokrasi Platformu tarafından, IŞİD’i protesto amacıyla Belediye Meydanı’nda düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi katıldı. “IŞİD saldırıyor, Kobani direniyor, dünya zulmü izliyor” pankartı açan eylemciler, daha sonra Cumhuriyet Caddesi’nden Necmettin Dede Parkı’na kadar yürüdü. Sloganlar ve marşlar söyleyerek yaklaşık 4 kilometre giden eylemciler, parkta basın açıklaması yaptı. IŞİD’in Kobani’ye saldırılarının kınandığı açıklamada, peşmergelere ise destek verildi. Basın açıklaması yapıldıktan sonra bir grup eylemcinin tekrar çarşı merkezine yürüyüşe geçmesi üzerine polis müdahale etti. Polisle tartışan grup, yolu trafiğe kapadı. Polis ekipleri de tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler, ara sokaklara, bina ve işyerine sığınmaya çalışırken 15’ten fazla kişi gözaltına alındı.

Türk bayrağına hakaret!

Şırnak’ta DBP kongresinde Türk bayrağı ile bebek katili Öcalan’ın fotoğrafı yan yana asıldı. DBP Şırnak İl Kongresi Eş Genel Başkan Kamuran Yüksek, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve partililerin katılımıyla Belediye Konferan Salonu’nda gerçkleştirildi. Salona Türk bayrağı ile teröristbaşı Öcalan’ın fotoğrafı yan yana asılması “Türk bayrağına hakeret” olarak yorumlandı. DBP Eşgenel Başkanı Kamuran Yüksek, AKP iktidarının sözde çözüm sürecini kastederek  “Özgürlüklerimizi kazanabileceğimiz, yüzyıllık hayallerimizi gerçekleştirebileceğimiz imkanları yakalamış durumdayız. Tabii ki kolay olamıyor. 40 yıldan bu yana son aylarda yaşadığımız gibi bedeller ödeyerek, mücadele ederek özgürlüklerimiz elde etmenin eşiğine gelmiş bulunuyoruz. Bizim iki temel hedefimiz var; Birincisi Kürdistan halkınını özgürlüğü, demokratik temelde uluslaşmanın gerçekleşmesidir. Bununla beraber toplumsal devrimin gerçekleşmesi yerelde demokrasinin inşasıdır. İki hedefi de gerçekleştireceğiz. Tabii ki bunun için örgütlenmek gerekiyor”  sözleriyle  isyan çağrısı yaptı.

Yalova ve Manisa’da yürüyüşe izin yok

Yalova’da bir grup HDP’li Ayn el-Arapa’a destek bahanesiyle Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yapmak istedi. Yalova Valiliği, açıklamanın bu noktada yapılmasına izin vermedi. Bunun üzerine HDP Yalova parti binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup basın açıklaması yaptı. Yalova Emniyet Müdürlüğü’nün geniş güvenlik önlemi aldığı HDP İl Binası önünde basın açıklaması BDP Yalova İl Başkanı Mehmet Sait Karaaslan tarafından yapıldı. Karaaslan, 1 Kasım’ın Dünya Kobani Günü ilan edildiğini belirterek, “Demokratik, dayanışmacı, şiddetten uzak, barışçı bir hakkın kullanımı olarak gerçekleşecek etkinlikler, basın açıklamaları, toplantılar ve yürüyüşler ile IŞİD barbarlığına karşı ortak bir sesin yükselmesi, küresel düzeyde bir duygu birliğinin oluşması sağlanacak. Halklarımız da, küresel eylemin ruhuna ve içeriğine uygun olarak, dünyanın çok farklı ülkelerinde gerçekleşecek olan dayanışma etkinliklerine Türkiye’den bir mesaj gönderip, demokratik ve barışçı gösteri haklarını kullanarak, Kobani için yükselen ortak sese ve duyguya katılacaktır” diye konuştu. 

Manisa’da Ayn el-Arap için yürümek isteyen HDP, DBP ve Halkların Kongresi üyelerine, valiliğin kararıyla polis izin vermedi. BDP il binasının çevresindeki bağlantı yolları kapatıldı. Toplanan 50 kişilik grup ise il binasının önünde basın açıklaması yaptı. HDP İl Başkanı Abruhham Aras, Manisa Valiliği’nin aldığı kararın antidemokratik olduğunu savunarak, “Yasaklarla bizi tutuklayabilirsiniz. Biz özgürlükler, insanların yaşamı adına ölümü göze alabilecek kadar tutarlı adamlarız. Amacımız hiç kimseyi incitmek değil. Abluka içine alarak yürüyüşümüze izin verilmedi. Kobane, niye bazı kesimleri rahatsız ediyor? Biz gün içinde basın açıklama yapmayacaksak, akşamları sokaklarda taşlı çatışmaların kalkması için seferber olacağız. Biz gün içinde, mesai saati içinde böyle bir yürüyüş yaparak, akşamları yapılması olası olayların önüne geçmiş oluyoruz.” dedi.

İstanbul’da 5 araç kundaklandı

İstanbul Beyoğlu’nda park halindeki 5 araç kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından kundaklandı. Olay, önceki gece saat 01.00 sıralarında Beyoğlu, Piyalepaşa Mahallesi Sosyal Meskenler Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, park halindeki 5 aracı üzerine benzin dolu poşetler koyarak kundaklayıp kayıplara karıştı. Alevleri fark eden mahalle sakinleri durumu polis ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yanan araçları kısa sürede söndürdü. Araçların bazıları kısmen yandı; bazılarında ise büyük çapta maddi hasar oluştu. Polis ekipleri sokakta yaptıkları incelemede park halindeki 20 aracın üzerinde de benzin dolu poşetler buldu. Polis, araçları kundaklayan şüpheli ya da şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. Alevlere su dolu kovalarla müdahale ettiklerini belirten bir mahalle sakini, “Yangını kendi imkanlarımızla söndürdük. İtfaiyeyi ve polisi de aradık. Uyanmasaydık yaklaşık 20 araç yanardı. Kovalarla yangını söndürdük” dedi. Başka bir mahalle sakini ise “Bunu yapanlar provokatör olabilir. Şimdiye kadar bizim mahallemizde böyle bir olay olmamıştır” diye konuştu. (Yeniçağ Gaz.)

Editör: TE Bilişim