Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay, Başbakan Erdoğan'dan kurtulma yollarını sıraladı. Cumhurbaşkanı Gül'ü göreve çağıran yazar, parlamentoyu da Erdoğan hükümetini güvensizlik oyuyla düşürmeye çağırdı. 

Hükümet cemaat kavgasında iktidara en sert eleştirileri yönelten isimlerin başında gelen Şahin Alpay'ın hedefinde yine Başbakan Erdoğan vardı. Ülkenin yeni bir hükümete ihtiyacı olduğunu savunan yazar, Erdoğan'ı devirmeleri için AK Parti kurmaylarına önerilerde bulundu. Yazara kulak veriyoruz:

YARGILANMALI

"Evet, Türkiye, Erdoğan ve kliğinin sandığı kadar ilkel bir toplum değildir. Bugün için gerçekçi görünmeyebilir, ama Erdoğan’ın hakkındaki ağır iddialar nedeniyle er geç istifa ederek, kliğiyle birlikte yargılanması, bu şekilde aklanacaksa aklanması aksi takdirde ceza alması kaçınılmazdır. 

GÜL BAKANLAR KURULU'NA BAŞKANLIK EDEBİLİR

Şurası bir gerçek ki, Türkiye’nin yeni bir hükümete ihtiyacı var. Tüm halkın ve devletin temsilcisi olan, mevcut Anayasa’ya göre yürütmenin başı ve gerektiğinde Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmek dahil çeşitli yetkileri olan Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e büyük sorumluluk düşüyor.

Sayın Cumhurbaşkanı, başta “Demokrasi sadece seçim demek değildir…” diyerek, bu hükümetin otoriterleşmesi ve hukuk dışına kaymasından duyduğu kaygıları çeşitli vesilelerle dile getirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM grubu da Türkiye’yi bu denli hukuk dışına çıkaran, toplumu bu denli kutuplaştıran, ülke güvenliğini bu denli sarsan bir hükümete katlanamaz, katlanmamalıdır.

HÜKÜMETİ ARINÇ YA DA BABACAN KURABİLİR

Dolaylı yollarla da olsa rüşvet ve yolsuzluk iddialarının soruşturulması gerektiğini söyleyen, yasakçılığa karşı çıkan Sayın Bülent Arınç’ın omuzlarında da büyük bir sorumluluk var. Türkiye’nin referansının Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları olduğunun her fırsatta altını çizen Sayın Ali Babacan ve partinin öteki önde gelenleri de büyük sorumluluk taşıyor.

Parlamenter sistem AKP grubuna Erdoğan hükümeti hakkında güvensizlik oyu verip, Erdoğan’sız bir AKP hükümeti kurma imkânı tanıyor. Bu hükümeti pekala Sayın Arınç ya da Sayın Babacan kurabilir; halkın hükümete güvenini tazeleyebilir. Şüphesiz ki yarın yapılacak yerel seçimlerden sonra ülkeyi bugün içine düştüğü kargaşadan kurtarmanın, dünyada ve yurtta yönetime güven sağlamanın en demokratik ve etkin yolu bu olur."

Editör: TE Bilişim