Günün sadece birkaç dakikasını egzersize ayırmanın her derde şifa olduğu bilinen bir gerçek. Yeni araştırmalar ise her gün altı dakikalık yüksek yoğun egzersizin Alzheimer hastalığını geciktirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Yeni Zelanda’da bulunan Otago Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, kısa süreli yoğun fiziksel aktivite yapmanın, sağlıklı bir beynin ömrünü uzatabileceğini ve bilişsel gerilemeyi geciktirebileceğini ispatladı.

Bilim insanları, 12 katılımcı ile birlikte beyin kaynaklı nörotrofik faktör adı verilen belirli bir proteinin üretimini artırmanın en iyi yolunu bulmak için çalıştı.

Bu proteinin beyin oluşumu, öğrenme ve hafıza için gerekli olduğu halihazırda biliniyor. Beyin kaynaklı nörotrofik faktör, beynin yeni bağlantılar ve yollar oluşturma yeteneğini destekliyor.

DÖRT FARKLI YOL DENENDİ

Katılımcılar, proteini artırmak için toplamda dört farklı yol denedi. Kimi 20 saat oruç tutarken kimi 90 dakika düşük yoğunluklu bisiklet sürdü, kimi de 40 saniye bisiklet sürüp 20 saniye dinlendi kimi de kombine oruç ve egzersizden oluşan altı dakikalık kuvvetli bir egzersiz yaptı.

The Journal of Physiology’de yayınlanan sonuçlar, kısa ama kuvvetli egzersizin beyin kaynaklı nörotrofik faktör artırmanın en etkili yolu olduğunu gözler önüne serdi. Bu gruptakilerde, oruç tutan veya hafif egzersiz yapanlara kıyasla beyin kaynaklı nörotrofik faktör oranı beş kata kadar arttı.

Editör: Dicle Doğan