İzmir Büyükşehir Belediyesi, sorumluluğunda bulunan deniz ve kara yetki sahalarındaki, her türlü yerli ve yabancı bandıralı deniz araçlarına ait atıkların alınması, atık kabul tesisi/tesisleri kurulması ve işletilmesi işini, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35. Maddesinin ‘‘a’’ bendine göre ‘‘Kapalı Teklif Usulü’’ ihale etmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Basın Yayın Şube Müdürlüğü’nün basına servis ettiği bilgilere göre belediye iştiraki İZETON A.Ş. ve İZDOĞA A.Ş.’nin içinde bulunduğu dört firmadan oluşan iş ortaklığı 29 yıllığına yüklenici olmaya hak kazanmıştı. Diğer iki firmanın ismi, hisse oranları ve sahiplerinin kim olduğu açıklanmamıştı.

Okuyucularımızdan, İzmirlilerden ve denizcilik sektöründe ilgili firmalardan gelen ihbarlar doğrultusunda, ihaledeki usulsüzlük ve kanunsuzluk iddialarını daha önce “KAMU KAYNAKLARI FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜNE Mİ AKTARILIYOR?” ve “İZMİR BÜYÜKŞEHİRDE MİLYARLIK İHALE YOLSUZLUĞU MU?” başlıkları ile haber yapmıştık. İlk defa okuyacaklar veya tekrar okumak isteyenler aşağıda ilgili haber linklerine tıklayarak haberlere tekrar ulaşabilirler.

Okuyucularımıza söz verdiğimiz üzere haber muhabirimiz ve editörümüz Berfin Çelik, ihaledeki diğer yolsuzluk iddialarını araştırmaya ve sizler için yazmaya devam ediyor.

Bu günkü yazımızın konusu; 1937 model 84 yaşında, yaş haddinden bize göre denize çıkması bile sakıncalı. Çeşme Foça gibi dünyaca ünlü turizm markası plajları ve uzun bir kıyı sahil şeridi olan İzmir’de, gemi trafiği olarak da hareketli bir bölgede, 40m³ civarı kapasite ile çok küçük ve çok yaşlı bir geminin, ibretlik bir şekilde 29 yıl sürecek bir işin, MİLYARLIK BİR İHALENİN, nasıl teknik yeterlilik şartı olarak yazıldığını ve istendiğini anlatacağız herkese.

İHALEYE KATILAN İŞ ORTAKLIĞI FİRMALARINDAN SADECE BİR TANESİ ŞARTLARI YERİNE GETİREBİLMEKTEDİR. BU FİRMANIN KİM OLDUĞUNU İHALE YETKİLİLERİNİN AÇIKLAMASINI TALEP EDİYORUZ.

Ülkemizde gemi atıkları toplayan, limanlarda atık kabul tesisi işleten, atık toplama gemisi olan deniz çevre firmalarının sayısı belli sayıdadır ve bu firmalar birbirlerini iyi tanırlar, imkanlarını çok iyi bilirler. Kimin kaç gemisi var, büyüklüğü ne kadar, kim kiralık gemi ile çalışıyor, kim kendi malı gemi ile çalışıyor, gemilerin kapasiteleri firmaların web sayfalarında bile çoğu zaman yazar. Atık toplama gemileri, tür ve tasarım olarak sıvı ve katı atıkları toplayacak şekilde tasarımı yapılmış, ona göre inşaatı yapılmış ve ilgili gemi sicili tarafından atık toplama gemisi olarak belgelendirilmiş gemilerdir. Bu gemiler bir liman ile aralarında Gemilerden Atıkların Alınması ve Kontrolü Yönetmeliği’ne göre sözleşme yaptıklarında sadece o ilin valilik sınırlarında geçerli olan çalışma lisansını o ilin valiliğinden alırlar. Yani Zonguldak ilindeki bir atık toplama gemisinin lisansı İzmir’de, İzmir’deki bir geminin lisansı başka bir şehirde geçmez. Her gemi, çalışacağı il için yeniden lisan almak zorundadır.

Hal böyle olduğu halde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu ihalesinin mesleki yeterliliği ilişkin belgeler kısmına ‘’13.2 İstekliler 1(bir) adet sıvı atık alma gemisi (40 m³-250 m³) kendi malı olduğunu gösteren belgeleri teklif ekinde İdareye sunacaktır. (İsteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile belgelemesi gerekmektedir. Belgeleme işleminin noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.)’’ denilerek gemisi 250m³ büyük olan ve ya kiralık olan, şartları uygun, iş bitirmesi olan, rekabet oluşturabilecek tün firmaların ihaleye katılımı engellenmiştir. Bu aralık katılımı engellemek için Ber Çevre firması gemisine göre ve ihaleye katılması muhtemel gemisi 250m3 üzeri firmalar dikkate alınarak özel seçilmiş, rekabeti bitiren çok özel bir aralıktır.

Ber Çevre firmasının Zonguldak ilinde bir ihale kapsamında 40m³ civarı, Zonguldak Valiliğinden lisanslı Ber Ç isminde 1937 model oldukça eski bir atık toplama gemisi olduğu bilinmektedir. Teknik şartnamenin Mesleki Yeterliliğe İlişkin Belgeler kısmına özellikle (40m³-250m³) aralığı yazılarak, büyük atık toplama gemisi filosu olan, gemileri ve imkanları büyük deniz çevre firmalarının bu işe teklif vermeleri engellenmiştir. Elinde o anda gemisi olsa bile, eğer devam eden işi yoksa o anda gemisinin lisansı olmayacağı için, o firmalarda bu ihaleye teklif veremeyecek olup, son beş yıl içerisinde iş yapanın değil sadece o anda iş yapanın katılabileceği bir garip durum söz konusudur. Ber Çevre firması da Zonguldak’ta çalışan mevcut gemisini İzmir’e getirse dahi yeniden İzmir Valiliği’nden kendisinin de lisan alması gerekmektedir. O zaman lisans şartı katılımı engellemekten başka ne işe yaramaktadır? Normalde, iş bitirmesi olan firmaların gemi taahhüdünde bulunması yeterli olacak ve katılımı artırarak rekabet oluşturacaklardır. Mevcut durumda, rekabetin oluşmadığını ve adrese teslim ihale olduğunu bilen firmanın vicdanına kalmış bir tekli verilecektir ki kamunun zararına olacaktır.

Sonuçta, milyarlık ihale, lisansı İzmir’de asla geçmeyecek gemi şartıyla, denize çıkması bile bize göre sakıncalı, 1937 model 84 yaşında, kapasite ve sayı olarak İzmir’e asla yeterli olmayacak bir geminin, teknik şartnameye yazılmasıyla, adrese teslim şekilde, Ber Çevre’nin içinde bulunduğu iş ortaklığına, kanunsuz ve usulsüz olarak verilmiştir. Yani, 2021 model uluslararası mühendislik kurallarına göre 251m³ ve üzeri kapasitede yeni bir gemi yaptırdınız, kendinize ait yeni bir geminiz var, iş bitirmeniz de var ama geminiz büyük deniliyor, ihalede teknik şartnameye göre geminiz büyük oluyor ve eleniyorsunuz. Fakat, 1937 model 84 yaşında antika olmuş bir gemi ile sadece ülkemizde rastlanabilecek ibretlik koşullarla 29 yıllığına MİLAYARLIK İHALEYİ siz alabiliyorsunuz.

Bu gemi İzmir’de iş yapar mı, yeterli olur mu?

İzmir Liman Başkanlığı’na, İzmir Deniz Ticaret Odası’na, Çevre Bakanlığı’na, Ulaştırma Bakanlığı’na ve ilgili meslek odalarına sorulsun, hep birlikte sonucu görelim. Alacağınız cevabı biz şimdiden bilebiliyoruz.

Teknik şartnameyi okuyan tüm deniz çevre firmaları, işin adrese teslim olduğunu anlamış ve teklif sunmaktan vazgeçmişlerdir. Böylece rekabet koşulları oluşmamış ve bu iş ortaklığı rakipsiz olduğunu bildiği için çok yüksek bir rakamla ihaleye teklif verebilen tek konsorsiyum olmuşlardır.

Teknik şartnamede diğer adrese teslim maddeleri açıklamaya ve yazmaya devam edeceğiz.

Ayrıca, adı açıklanmayan gizli tutulan, ismi hiç bahse konu olmayan gizemli dördüncü firmayı ve sahibini ve kim olduğunu da çok iyi biliyoruz. Neden adını gizli tutmaya çalıştığınızı da biliyoruz. Onu da bir sonraki yazımıza saklayalım.

Bu firmaların isimleri boşuna gizli tutulmadı. Hepsinin ayrı bir arızası vardı ve İzmirli seçmenin, kamuoyunun tepkisi tahmin edildiği içim isimler gizli tutulmuştu. Biz her şeyi biliyoruz ve sonucu her ne olursa olsun gerçekleri yazacağız, tüyü bitmedik yetimin hakkını, İstanbul’dan İzmir’i talan etmeye gelen bir iki bürokrat ve peşi sıra getirdikleri isimlerini saklamaya çalıştıkları işbirlikçi firmalarını İzmirliye ve okuyucularımıza anlatacağız.

Editör: TE Bilişim