Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) liderleri aldığı bu karar neticesinde ‘Ortak Türk Tarihi’ kitabı Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan'da seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı. Türkiye’de 30 bin, Kazakistan’da 15 bin ve Azerbaycan’da ise 10 bin öğrenci seçmeli ders olarak bu kitap okutulacak.

‘Ortak Türk Tarihi’ kitabı Uluslararası Türk Akademisi tarafından hazırlandı. Kitabın içeriğinde ise eski çağlardan 15. Yüzyıla kadar ki dönem yer alıyor. Kitapta ‘Türk’ adının anlamı, Türklerin yaşadığı bölgeler, Türk kavimler göçü, Türklerin dünya tarihindeki önemi gibi bilgiler yer alıyor.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali yaptığı açıklamada, ‘Ortak Türk Tarihi’ k,tabının ortak tarih bilinci açısından Türk Dünyası gençleri açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Darhan Kıdırali kitabın ilk önce pilot bölgelerde okutulacağını, ilerde tüm öğrencilerin bu kitaptan sorumlu olacağını açıkladı.

'Kavgalar değil Dünya Tarihine katkısı anlatılacak'

Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Kitapta Türk Devletlerinin birbirleri ile yaptığı savaşlardan ve kavgalardan çok, Dünya tarihine sağladığı katkılar ön plana çıkarıldığını ifade etti.

Kitapta ana hatlarıyla, Saklar, Hun İmparatorluğu, Göktürk, Avar, Hazar, Türkeş, Uygur, Kırgız hakanlıkları, Karluklular, Oğuzlar, Karahanlılar, Gazneliler, Selçuklular, Azerbaycan Atabeyleri, Harezmşahlar gibi devletlerin tarihi anlatılıyor.

Altın Orda, İlhanlı, Memlük, Osmanlı, Timurlular, Karakoyunlu ve Akkoyunlu devletlerinin de anlatıldığı kitapta Türklerin ortak destanları, manevi değerleri ve milli oyunlarıyla ilgili de bilgiler yer alıyor.

Editör: TE Bilişim