Kamuoyunun da yakından tanıdığı Halil Günenç Hoca Efendi, Mehmet Savaş Hoca Efendi, Prof. Dr. Raşit Küçük, Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Prof. Dr. Yaşar Kandemir, Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan, Nurettin Yıldız Hoca Efendi, Prof. Dr. Orhan Çeker, Prof. Dr. Faruk Beşer, Doç. Dr. Rahmi Yaran gibi isimlerin de bulunduğu kurucular listesinde ayrıca şu isimler de var:

Prof. Dr. Abdullah Aydınlı, Dr. Ahmet Efe, Doç. Dr. Ahmet Bostancı, Prof. Dr. Ahmet Özel, Prof. Dr. Ahmet Yaman, Alirıza Temel, Prof. Dr. Cağfer Karadaş, Doç. Dr. Erdinç Ahatlı, Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, Hayati Yılmaz, Prof. Dr. Kemal Yıldız, Doç. Dr. Mehmet Özşenel, Doç. Dr. Özcan Hıdır, Prof. Dr. Ramazan Muslu, Prof. Dr. Zekeriya Güler.

Türkiye Âlimler Birliği adına açıklama yapan Prof. Dr. Faruk Beşer, hedeflerini de açıkladı. Beşer yaptığı yazılı açıklamada Türkiye'de ilmi geleneğin kısmen kopması sebebiyle toplumun din algısında bir dezenformasyon oluştuğunu sahih İslam anlayışında problemler ortaya çıktığını belirtti. "Kimin neye inanacağı belirsizleşti" diyen Beşer bu durumdan yararlanan kötü niyetli insanların kendilerini Mehdi ya da resül ilan ederek halkın kafasını karıştırmaya başladığını hatırlattı.

Meslektaşları adına özeleştiri de yapan Beşer "Bazı ilim adamları ve akademisyenler de, samimi olsalar bile, usulsüzlük yüzünden yanlışlar yaptılar. Bu yanlışlarını düzeltecek danışma meclisleri oluşturamadılar. İslam'ın bin beş yüz yıla yaklaşan ilim ve hayat tecrübesi ve Sünnet bilinci devreden çıkarıldı. Herkes kendi bildiğini tek doğru zanneder oldu. Böylece ilmi seviyede de belirsizlikler oluştu." diyerek duruma dikkat çekti.

Bir araya gelme gerekçelerini "Bunun için sahih İslam geleneğinin göz ardı edilemeyeceği görüşünde olan âlimlerin şimdilik bir kısmı; Hz. Peygamber'in Hz. Ali'ye: "Ne yapacağınızı şaşırdığınızda tek başınıza hareket etmeyin, âbid âlimleri toplayıp onların istişaresiyle hareket edin" tavsiyesine uyarak bir araya geldiler. Uzun istişarelerden sonra önce bir birlik, sonra da bir vakıf oluşturdular. Şimdilik otuzu mütecaviz İslam âlimi bu birliğe katıldı. Birlik, ileriye doğru aynı duyarlığı taşıyan âlimlerle genişlemeyi planlıyor." dedi

Birlik yakında faaliyet alanları belirleyip toplumu din anlayışı konusunda aydınlatmayı planlıyor. Daha sonra İslam dünyasında bulunan benzer kuruluşlarla işbirliği imkânları aranacak.

Editör: TE Bilişim