Dünya Bankası Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ISCID), Türkiye’nin Sehil inşaat şirketinin açtığı 500 milyon ABD doları tutarındaki davayı Türkmenistan lehine sonuçlandırdı. Böylece Türkmenistan, en büyük yatırım sözleşmesi tahkim zaferini kazandı.

Türkmenistan'ın ISCID'deki çıkarlarını savunan Squire Patton Boggs hukuk şirketi tarafından salı günü yapılan basın açıklamasında Sehil inşaat şirketinin açtığı 500 milyon ABD doları tutarındaki davanın Türkmenistan lehine sonuçlandığı bildirildi.

Muhammet Çap ve Sehil inşaat şirketinin Türkmenistan aleyhinde açtığı dava, Türkiye ile Türkmenistan arasında imzalanan ikili yatırım anlaşması temelinde Türk şirketi ve ana hissedarı tarafından dokuz yıl önce tescil edilmişti. Dava, Türkmenistan'daki su ve atık su arıtma tesisleri, demir çelik fabrikaları, okullar ve hükümet binalarının da dahil olduğu 32 inşaat projesini kapsamaktadır.

Sehil inşaat şirketi, sözleşme taraflarının sözleşmeden doğan yükümlülüklerini sürekli olarak geciktirdiklerini, düzenleyici işlemler temelinde şirket faaliyetlerinin engellendiği belirtti ve sözleşme haricinde yapılan işler için ek ödeme alma hakkına sahip olduğunu kaydetti. Türk şirketi ayrıca, haksız para cezalarına ve sözleşme feshine yönelik mahkeme kararlarına maruz kaldıkları iddiasında bulundu. Türkmenistan tarafı buna karşılık, Sehil inşaat şirketinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini, sözleşmelerin hatalı çalışma ve tamamlanmamış inşaatlerden ötürü feshedildiğini kaydetti.

Uluslararası Mahkeme, Türkmenistan aleyhindeki tüm iddiaları reddetti. Sehil şirketinin sözleşme taraflarının sözleşmeden doğan yükümlülükleri dahilinde ve ticari sıfatla hukuka uygun davrandığına, Türkmenistan mahkemelerinin, vergi makamlarının ve savcılarının Türkmenistan kanun ve usullerine uygun hareket ettiğine ve yasal süreci ihlal etmediğine karar verdi.

Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi, Nisan 2020’de Türkiye’nin Lotus Holding şirketinin de Türkmenistan aleyhindeki tüm iddialarını reddetmişti.

Editör: TE Bilişim