Bu talepler valilik veya kaymakamlıklarda oluşturulan "Vefa İletişim Merkezleri"nce takip edilecek. Uygun görülenler için tarih, zaman, güzergah ve seyahat edenlerin açık kimlikleri belirtilerek düzenlenecek "seyahat belgeleri", talep sahiplerine kolluk birimleri tarafından teslim edilecek.

Büyükşehirde yaşayan şehir dışına çıkmak isteyen vatandaşların e-devlet üzerinden başvurarak seyahat izin belgesi almaları gerekiyor. 

E-Devlet'ten izin belgesi nasıl alınır?

1. E-Devlet'e girin.

2. Başvurunuzu yapın ve gerekli gerekçenizi belirtin.

3. Seyahat İzin Kurulu’na iletilecek ve Kurul tarafından değerlendirilmeye alınacak.

4. Seyahat İzin Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuru sahiplerine “Başvurunuz kabul edilmiştir” veya “Başvurunuz reddedilmiştir” şeklinde kısa mesaj ile bilgi verilecek. Bu yüzden E-Devlet’teki telefon numaranızın güncel olduğundan emin olun.

5. Başvurusu kabul edilen kişiler; otogarlarda oluşturulan Başvuru Masalarından T.C. kimlik numarasını ve belgesini göstererek ya da özel araçlarıyla seyahat edebilecek. Eğer özel araçla seyahatte aracı bir başkası kullanacaksa o kişinin de yine seyahat izin belgesi alması gerekiyor.

E-DEVLETTE SEYAHAT İZNİ BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Şehirler arası yolculuklarda özel araç kullanan kişiler diğer tüm araçlarda olduğu gibi şehre giriş ve çıkışlarında denetime tabi tutulacak. Zonguldak da dahil olmak üzere 30 büyükşehirde ise şehirlere giriş ve çıkışlar 4 Nisan saat 00:00 itibariyle yasaklandı.

Denetim sırasında cep telefonunuza gelen SMS'i göstererek ya da e-devletten seyahat izin belgesinin çıktısın alarak göstermeniz gerekiyor.

65 yaş üstüne hangi gerekçelerle seyahat izni veriliyor?

E-devlete girerek E-başvuru İçişleri Bakanlığı araması yapın.

Çıkan ekrandan yeni başvuru yap seçeneğine tıklayın.

Açılan ekranda başvuru türünden seyahat izin işlemlerini seçin. Belge türüne ise nasıl seyahat edecekseniz ona göre özel araç ya da otobüsü seçin. Birçok büyükşehir arasında otobüs seferi yapılmadığını unutmayın.

Bulunduğunuz ili de seçtikten sonra devam edin butonuna tıklayın.

Yeni bir sayfa açılacak. Bu sayfada iletişim adresinde ikametgah adresiniz otomatik olarak çıkacak, çıkmazsa kendiniz doldurun.

Aşağıdaki ekranlarda e-posta adresinizi ve cep telefonunuzu girin.

Başvurulacak taşra teşkilatından bulunduğunuz yerin kaymakamlığını seçin.

Daha sonra konu başlığına kısaca ne yapmak istediğinizi yazın.

Standart başvuru metni bölümünde ise doğum tarihiniz, gideceğiniz yerde ailenizden kimler varsa TC Kimlik numaralarını, isimlerini ve onların cep telefonu numaralarını girdikten sonra neden seyahat izni istediğinizi detaylı olarak yazın.

Dosya ekleme bölümünde mazeretine dair belgeniz varsa (doktor raporu vs.) yükleyin.

ikinci bir belge daha varsa onu da ek belge bölümüne yükleyin.

Bütün bunları yaptıktan sonra şu an bulunduğunuz il, adres ile gideceğiniz il ve adresi, seyahat gerekçesini, gidiş tarihini, dönülecekse dönüş tarihini seçin, başvuru onayına da Evet yazarak başvura tıklayın.

Yanıtınız birkaç gün içinde cep telefonunuza gelecektir. Telefonunuza gelen SMS'i silmeyin.

Seyahat gerekçesi için 3 seçenek sunulduğunu ve bu gerekçelerinizi kanıtlayacak belgelerinizi göstermenizin istenebileceğini unutmayın.

Seyahat gerekçesi seçenekleri şöyle:
Tedavi ihtiyaçları nedeniyle başvuru
Birinci derece yakınları vefat edenler ya da hasta olanlar için başvuru
Diğer sebeple başvuru.

Editör: TE Bilişim