Mete Sönmez'in özel haberi...

2006 yılında yap-işlet-devret modeli ile hizmete giren Göcek Tüneli, Türkiye’nin en pahalı tüneli özelliğini koruyor. Son yapılan zam ile 926 m.uzunluğundaki tünelden araç geçiş ücreti 5 buçuk TL oldu.

DUVARLAR DÖKÜLÜYOR

Türkiye’nin en pahalı, dünyanın da yine pahalılıkta üst sıralarda yer alan Göcek Tüneli’nin güvenliği ise tartışma konusu. Yaklaşık 12 yıldır hizmette olan tünelin duvarlarında yıllardır su akışı durmuyor. Betonun eridiği net olarak gözükürken, suyun bu kadar yoğun geçtiği beton’un içerisindeki demirin ne derece deforme olduğu ise merak konusu. Tüneli işleten şirketin yetkilileri geçtiğimiz yıllarda ikinci tüneli kullanarak mevcut tünele bakıma alacaklarını söylemişlerdi. Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen bu gerçekleşmedi.

LEVHA ÇOK, ÇIKIŞ YOK

Göcek Tüneli kurulduğu günden bu yana standartlara uygun olup olmadığı zaten tartışma konusu. Tünelin içindeki aydınlatma çok yetersiz. Çoğu zamanda tünel içindeki birçok ışık yanmıyor.

Günümüz standartlarında bu tür yapılarda olası göçüklerde içerde kalanların dışarı çıkabilmeleri için acil çıkış kapıları ile bağlantı geçişlerinin bulunması gerekiyor. Oysa 2006 yılında işletmeye açılan 926 metre uzunluğundaki tünelde, hiçbir acil çıkış bulunmuyor. Onun yerine tünelin giriş ve çıkışına ise 500’er metre mesafede başlayan ve her 100 metrede bir dikilen tabelalar, olmayan ‘acil çıkış’a daha doğrusu tünelin normal çıkışına ne kadar mesafe kaldığını gösteriyor. Yani Acil çıkış yok, ancak tabelaları var!!! Olası bir göçük anında ne olacak sorusu ise akıllara geliyor?

2009 yılında DHA’dan Mustafa Sarıipek bu olayı ilk gündeme getirdiğinde, Göcek Tüneli A.Ş.’nin o zaman ki İşletme Müdürü Erol Aydın Meral, “Acil çıkış yok. Ama bu tabelalar tünelin normal çıkışına kaç metre kaldığını gösterir” demişti.

ESKİ YOL YAPILIYOR MU?

Türkiye Cumhuriyeti ile Göcek Tüneli’ni işleten şirket arasında yapılan sözleşmede, şirketin eski yolda gerekli bakım ve yenileme yapacağını taahhüt ettiği biliniyor. Ancak eski yol ne güvenlik, ne de günümüz şartlarına uygun değil. Tüneli para ödememek isteyen sürücüler üst yolda büyük tehlike yaşıyorlar. Şirketin bu yolda ne kadar verdiği taahhütü de yerine getirdiği başka bir soru işareti.

YENİSİ DE ÇÜRÜYOR

Bu arada 2015 Aralık Ayı’nda tamamlanan ve geçtiğimiz 2016 Haziran Ayı’nda açılacağı duyurulan 2.nci tünelin de hala niye açılmadığı sorusu da yanıt bulamadı.

Konu hakkında pekçok iddia var. Gayri resmi açıklamalarda Hükümet ile Şirket arasında görüşmelerin sürdüğü yönünde. Aylardır devam eden görüşmelerin ne zaman biteceği ise merak konusu. İddialarda Şirketin Hükümet’ten çok fahiş ücret talep ettiği konuşuluyor.

Yapıldığı yıl devlete 65 milyon liraya mal olan 2.tünelin hiç kullanılmadan adeta çürümeye terk edilmesi tam bir tartışma konusu.

BAŞBAKAN SÖZ VERMİŞTİ

Tünel siyasetçilerin her zaman vaatleri arasındaydı. Ak Parti eski Milletvekili Ali Boğa, 2.tünel inşaatının başlangıcında “Tünel bedava olacak” demişti. Zamanın Başbakanı Ahmet Davutoğlu’da 2015’deki Muğla’ mitinginde, “Dalaman ile Fethiye’yi birleştiren Muğla’yla, Antalya arasında bağ kuran Göcek 2 Tüneli Muğlalılara ücretsiz olacak inşallah” demişti. Ancak Türkiye Cumhuriyetin Başbakanı’nın söylediği bu söze rağmen, bu hiç gerçekleşmedi.

Editör: TE Bilişim