Diplomatik kaynaklardan gelen bilgiye göre, ABD gemilerin geçmeyeceğini Türkiye'ye bildirildi.

Türk diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre ABD, Türkiye’ye geçişin iptal edildiğini bildirdi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Türkiye’ye yaptığı bildirime göre daha önce açıklanan iki savaş gemisinin geçişi iptal edildi. Savaş gemilerinin geçişlerinin iptalinin, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında önceki gün yapılan telefon görüşmesinin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

ABD iki savaş gemisinin Karadeniz’e çıkması için Türkiye'ye bildirimde bulunmuştu. Karadeniz’deki haraketliliğe tepki gösteren Moskova ise çatışma çıkması halinde vatandaşlarını korumak için önlem alacağını açıklamıştı.

Karadeniz'de tansiyonun yükselmesinin ardından konuyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Son bilgilere göre Amerika'nın Türkiye'ye yaptığı bildirimi geri çektiği ve gemilerin Karadeniz'e gönderilmeyeceği aktarıldı.

Ukrayna'nın doğusunda, Ukrayna ile Rusya arasında tansiyon giderek artıyor. Rusya'ya karşı Kiev’in yanında olduğunu açıklayan ABD’ye ait iki savaş gemisinin Türk boğazlarından Karadeniz’e çıkışı için Ankara’ya diplomatik bildirimde bulunulmuştu. ABD'nin yaptığı bildirimin ardından Karadeniz'de tansiyon yükseldi. 

TÜRKİYE'YE BİLDİRMEK ZORUNDALAR

Türkiye'de son günlerde oldukça tartışılan ve 1936’da imzalanan Montrö Sözleşmesi gereği Washington, boğazlardan geçecek savaş gemilerini göndermeden en az 15 gün önce Ankara’yı bilgilendirmek zorunda. Anlaşma uyarınca, yabancı savaş gemileri Karadeniz’de en fazla 21 gün kalabiliyor.

ABD Donanması’na ait gemiler, bölgede yaklaşık yedi yıldır Ukrayna’ya destek vermek üzere düzenli olarak faaliyet gösteriyor.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de konuyla ilgili haberlere ilişkin olarak ABD’nin "rutin olarak" Karadeniz’de savaş gemileri bulundurduğunu söylemekle yetindi. 

Editör: TE Bilişim