Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. Şubat ayında ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Türkiye’yi ziyaretinden sonra bir mekanizma kurulduğunu ve çalışma gruplarının oluşturulduğunu hatırlatan Aksoy, “Bunlardan Suriye konulu çalışma grubu ilk toplantısını 8-9 Mart tarihlerinde gerçekleştirmişti. Bu toplantının ikincisi bugün yapılıyor. Amerikan heyetini ülkemizde ağırlıyoruz. Daha sonra Bakanımız 4 Haziran’da Washington’u ziyaret edecek. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Menbiç yol haritasının uygulamaya geçirilmesi konusunda ve ikili ilişkilerimizle ilgili görüşmelerde bulunacak” açıklamasında bulundu.

Aksoy, bu toplantının ana gündeminin Menbiç olduğunu ve Suriye konusundaki ikinci çalışma grubu toplantısı olduğunu kaydederek, “Daha sonra da bu toplantıdan sonra nihai hale gelecek metin için iki ülke dışişleri bakanları bir araya gelecekler 4 Haziran’da Washington’da” diye konuştu.

“BÖYLE ADIMLAR OLMASI HALİNDE BİZ DE KARŞILIK VERMEYE MECBUR KALIRIZ”

ABD Kongresi’ndeki Türkiye’ye F-35 uçaklarının satışının yasaklanması yasa tasarısına ilişkin de Aksoy, "Amerikalı bazı senatörler F-35 savaş uçaklarının ülkemize transferinin engellenmesi amacıyla bir yasa tasarısı sundular. Bu tasarıda F-35’lerin sevkiyatı S-400 kararımızdan vazgeçmemize ve rahip Brunson’un tutukluluk haline son verilmesine bağlanıyor. Bunlar çok farklı konular. Elmalarla armutları aynı sepete koymamak gerekiyor. Biz F-35 programı kapsamında üzerimize düşen yükümlülükleri harfiyen yerine getirdik. Bu sadece ABD’nin yönettiği bir program değil, çok uluslu bir program. Bu gibi adımlar Amerika’yla müttefiklik ilişkilerimizin ruhuna da aykırı. Böyle adımlar olması halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha