ABD'nin Suriye saldırılarının yankıları sürüyor. Türkiye kamuoyunda ciddi geniş yer bulan saldırılar, kimi çevreler tarafından kutsanırken, diğer taraftan saldırılara karşı ciddi tepkiler var. 

Her şey Duma'daki kimyasal saldırı iddiasıyla başladı. Sosyal medyaya düşen ve kimyasal saldırı sonrasında yaşananları gösteren görüntülerde görevliler bir hastanenin katında Suriyeli vatandaşlara su döküyor, buhar veriyordu. Bu görüntüler sosyal medyada, dış basında büyük yankı buldu. Ancak kimyasal saldırının kim tarafından yapıldığına dair henüz kesin bulgular mevcut değil.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan açıklamalar, üst üste atılan tweetler bir saldırı hazırlığına işaret ediyordu. Ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İngiltere Başbakanı May tarafından yapılan açıklamalar, Suriye'ye yönelik bir saldırı olacağını neredeyse kesin bir hale getirmişti. 

MİRAÇ GECESİNDE SURİYE'YE SALDIRI BAŞLADI

13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece yarısı füzeler ateşlendi. ABD, İngiltere ve Fransa'nın katılım sağladığı saldırılarda toplamda 105 füze kullanıldı. Aynı gecenin Miraç Kandiline denk geliyor olması da sürpriz bir tesadüf (!) müydü? Bu durum merkez medyanın gözden kaçırdığı ya da dile getirmediği bir diğer detay olarak arşivlerdeki yerini aldı. Saldırının ardından Türkiye'deki siyasi partilerden de art arda açıklamalar geldi. İşte o açıklamalar:

Saadet Partisi: Miraç gecesinde Amerika'sı İngiltere'si Fransa'sı İslam toprağını bombalıyor. İslam ülkelerinin yöneticilerinin bir kısmı da bundan memnuniyet duyduklarını söylüyorlar. Bundan daha büyük bir zillet olamaz.

Adalet ve Kalkınma Partisi: Yapılan operasyonu doğru buluyoruz. Astana'da biz Türkiye, Rusya ve İran garantörüz. Dayanışmamızı sürdüreceğiz.

Cumhuriyet Halk Partisi: Barış ve huzur kadar değerli bir şey yoktur. Amaç barış ve huzuru sağlamak. Biz bunu istiyoruz. Sorun çözülmez değil, çözülebilir. Egemen güçlerin ellerini bölgeden çekmesi lazım. 

İyi Parti: Şam rejiminin kimyasal silah kullandığına dair yeterli kanıt oluşmuşsa elbette bunun karşılığı olmalıydı.

Vatan Partisi: Suriye devletinin, Suriye ordusunun, Suriye milletinin, kardeşlerimizin, komşularımızın yanındayız. Yüreklerimiz onlarla birlikte çarpıyor. Amerikan emperyalizmine karşı verdikleri bu kahramanca direnişi destekliyoruz. 

Hüda Par: "Miraç Kandili gibi mübarek bir gecede Haçlıların, masum sivillerin hakkını savunma bahanesiyle siyonizmin hedeflerinin tahakkuku için giriştikleri bu saldırıyı engellemesi gerekenlerin destek açıklamasında bulunmaları zillettir."

HÜKÜMET KANADININ AÇIKLAMALARINA BÜYÜK TEPKİ VAR

İktidar kanadından yapılan saldırılarla ilgili destek açıklaması, büyük bir tepkiye neden oldu. Son dönemde Rusya'yla sürdürülen ittifakın devam ederken Suriye'ye karşıt bir görüntü vermek, dış politikanın gidişatı açısından da bir belirsizlik olarak yorumlanıyor. Özellikle TSK'nın Afrin'in güvenliği için çalışmaları sürerken Suriye rejimiyle karşı karşıya gelmek, henüz kimyasal saldırıya dair net delillerin bulunmadığı bir ortamda net bir taraf almak Türkiye'nin Suriye politikasında bir handikap olarak değerlendiriliyor. Türkiye, Rusya ve İran arasında devam eden Astana görüşmeleri devam ederken yapılan açıklamalar uluslararası politka bakımında da çelişkili olarak görülüyor.

Editör: TE Bilişim