İki kargo gemisinden boşaltılan araçların bir kısmı NATO tatbikatları için Bulgaristan ve Romanya’ya sevk edilirken bir kısmı Dedeağaç’ta kaldı. Dedeağaç’ın ilk kez paletli araç naklinde kullanıldığını belirten Pentagon komutanı Josh Hirsch, “Bu bir dönüm noktası” dedi.

ABD’nin Balkanlar ve Ege’de varlık göstermek, Rusya ile Türkiye’yi kuşatmak için Yunanistan’ın Dedeağaç şehrinde kurduğu üs büyük bir cephaneliğe döndü.

ABRAMS TANKLARI

En az 400 askeri araçtan sevkiyatta M1A2 Abrams tankları, M117 zırhlı araç ve M2A2 Bradley zırhlı muharebe araçları ve helikopterler bulunuyor. Dedeağaç limanındaki iki kargo gemisinden boşaltılan silahların bir kısmının Balkanlar’da gerçekleştirilecek NATO tatbikatları için demiryolu ve karayolu ile Bulgaristan ve Romanya’ya sevk edildi. Bazı araçları da Yunanistan’da kalacağı belirtildi.

AMERİKALI KOMUTAN: DÖNÜM NOKTASI

Sevkiyatı gerçekleştiren ABD ordusunun 598'inci Ulaştırma Tugayı'ndan Albay Joshua D. Hirsch, “Dedeağaç'a indirdiğimiz ekipmanın sadece miktarı değil türü de çok önemli. Örneğin, M1'lerin, Bradley'lerin ve diğer zırhlı ve paletli araçların sevkiyatında limanı ilk kez kullandık. Bu, buradaki tüm ekip için inanılmaz bir dönüm noktası” dedi. Hirsch, Dedeağaç’ın Avrupa’daki savaş araçlarının nakil ve geri dönüşü önem kazandığını belirtti.

'STRATEJİK MANEVRA SAĞLIYOR'

Avrupa genelindeki ordu kuvvetlerini destekleyebilecek limanları çeşitlendirmek çaba sarf ettiklerini söyleyen ABD’li komutan, “Ekibin burada Dedeağaç’ta elde ettiği şey, Avrupa bölgesindeki kara kuvvetleri komutanları için ek stratejik manevra seçenekleri sağlıyor. Bu liman, operasyon alanımızın giderek daha kritik bir bölümünde savaş gücünü hızlı ve etkili bir şekilde hareket ettirmemize izin verecek.” İfadelerini kullandı.

ATİNA BÜYÜKELÇİSİ: DAHA GÜÇLÜYÜZ

ABD'nin Atina'daki Büyükelçisi George Pyatt ise sevkiyatın ardından yaptığı sosyal medya paylaşımlarında “Daha güçlüyüz! Stratejik konumdaki Dedeağaç Limanı, ABD ordusu için önemli bir ulaşım ve lojistik merkezi haline geldi. Dedeağaç, iki buçuk yıldır ordunun hareketliliği için Avrupa'nın en hayati limanlarından biri oldu. Bu limanın altyapısına yapılan yatırımlar ABD ordusu ve ortaklarımız için gerçek bir stratejik başarı” ifadelerini kullandı.

150 HELİKOPTER VE GELİŞMİŞ RADAR SİSTEMİ

Haziran ayı başında düzenlenen ‘Defender Europe 2021’ tatbikatı için de ABD Dedeağaç’a yığınak yapmıştı. Endurance adlı kargo gemisiyle Yunanistan’a 110 adet Black Hawks helikopteri, 25 adet Apache tipi saldırı helikopteri, 10 adet Chinook ağır nakliye helikopteri ile 1800’den fazla askeri araç sevk edilmişti.

2019’da Yunanistan’la imzalanan protokol sonrasında Dedeağaç’ta üs kuran ABD, önce limanı büyütüp genişletmiş ve askeri helikopterler konuşlandırmıştı. ABD ayrıca bölgeye Türkiye’yi de kapsamına alan Boğazlar ve Kuzey Ege adalarını tarayabilecek gelişmiş bir radar sistemi konuşlandırmıştı.

NEDEN DEDEAĞAÇ?

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, geçen aylarda ABD'nin Dedeağaç hamlesini şöyle değerlendirmişti:

"Niye ABD, Dedeağaç’a yerleşiyor? Bir, ABD Dedeağaç’a yerleşerek İstanbul ve Çanakkale boğazlarını ve Marmara’yı kontrol imkanı sağlıyor. Rusya’yı kontrol etmesi için, hem Rus gemilerin boğazlardan geçişini kontrol ediyor hem de Türkiye’nin boğazlarını ve Marmara’yı kontrol ediyor. İkincisi, Karadeniz’e kıyıdaş ülke değil ABD. Gürcistan, Türkiye, Ukrayna, Rusya, Bulgaristan ve Romanya. Ama ABD kıyıdaş olmamasına rağmen Dedeağaç’a yerleşerek Karadeniz’e sıçrama tahtası olarak kullanıyor burayı. Ayrıca Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliklerin zirve noktasına ulaştığı ve Türkiye’nin ileride meşru müdafaa hakkını kullanarak yapacağı olası bir kara harekatında karşısına önce Dedeağaç’taki ABD çıkacak. O zaman ABD bir tampon bölge oluşturuyor Türkiye ile Yunanistan arasında. Bir de Türkiye ve Rusya’ya karşı Dedeağaç’a yerleşerek hem Girit’te Doğu Akdeniz ve Ege’yi kontrol ederek hem de Dedeağaç’ta boğazları ve Marmara’yı kontrol ederek Rusya’nın hareketlerini kontrol ediyor.”

Editör: TE Bilişim