Dilipak, Yeni Akit YouTube kanalında katıldığı Ülke Gündemi programında Diyanet İşleri Başkanlığını hedef aldı.

Dilipak, programda, Diyanetin eğer aşı konusunda camilere hutbe yollarsa ve kendisinin camide olduğu halde, “Hutbede aşı olun denirse hemen o anda camiden ayrılırım” ifadelerini kullandı.

Öte yabdan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında aşı karşıtlığını değerlendirdi. 

Aşı karşıtlarının nereden beslendiğini Prof. Dr. Kezban Çelik’in yaptığı araştırma üzerinden anlatan Sarıkaya “Aşı karşıtlığının en çok beslendiği yer olarak da internet karşılarına çıkmış. Bir balığın içindekinden daha az civa veya halıların altındaki yapıştırıcı madde benzeri içerikten neredeyse yok denecek kadar barındırıyor olmasına karşın, “vücudumuza civa giriyor; beni kanser yapacak” endişesi karşıtlığa yol açan tereddüdün en önemli zemini olmuş. Buna bir de ekrandaki kadın programlarında sürekli boy gösteren ticari doktorlar eklenince iş çığırından çıkmış.” İfadelerini kullandı. 

Sarıkaya yazısına şöyle devam etti: 

“Prof. Dr. Kezban Çelik ile yaptıkları araştırma üzerine konuşurken aşı karşıtlığının sosyolojik olarak en önemli nedeninin “hiçbir şeye güvenmemek” olduğunu belirtti.

Buna da topluma verilen siyasi mesajların yol açtığını vurguladı.

Aşı karşıtlığının hangi gelir düzeyinde daha yüksek olduğunu sorduğumda ise verdiği yanıt şöyle oldu:

“Orta sınıf okumuş, gelişmelerden bilgi sahibi, mimar, mühendis, mavi yakalı olanlar ile elit diye tanımladığımız kesimde daha yüksek.”

DİNİ VE FELSEFİ ETKİ

Din etkisi altındaki sosyolojik kesimdeki karşıtlığın daha düşük kaldığını, hatta “hastalıktan korunmak için gerekirse yapılmalıyız” Hadisinden etkilenen çok kişinin aşı karşıtlığına sanıldığı gibi direnç göstermediğini de belirtti.

Bir grubun aşının domuzdan üretildiğine ilişkin yanlış bilgi nedeniyle aşı tepkisi veya reddine yöneldiğini söyledi.

Sağlık çalışanlarının tutumu, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yapılan çelişkili açıklamalar, internette dolaşan yanlış bilgilerin de buna etki yaptığını belirtti.

NİYE BEDAVA VERİYOR?

“Doğalcılar” olarak bilinen bazı kesimlerin de aşı karşıtlığını tetiklediğini belirtti.

“Her şeyden para alan devlet, Bakanlık niye aşıyı bedava veriyor? Onlar da kapitalizmin oyununa gelenler, bize zarar vermek istiyorlar” düşüncesini yansıttıklarını da vurguladı.

Aşı karşıtlığının en yaygın kesimlerini sıralamasını istediğimde, “Yanlış bilgi kirliliği, eksik bilgi ile prospektüs okuma, batılı karşıtlığı ve dini felsefi etki” dedi.

Öğrenim düzeyi ve gelir seviyesi yüksek kesimde bu denli aşı retçi bir tutumun gelişmiş olacağı aklımın ucundan geçmezdi.

Ama oluyormuş…”

Editör: TE Bilişim