İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, AKP ve MHP’yi sert sözlerle eleştirdi.

Dilipak yazısında, "‘Allah’ın rızası’ yok. Oysa adalet istikrar için yeterli olurdu” dedi.

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, “Seçim tartışmaları” başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Dilipak bugünkü yazısında, AKP ve MHP’yi Meclis’e sundukları seçim yasasındaki değişikliği öngören kanun teklifi üzerine eleştirdi.

Cumhur İttifakı’na tepki gösteren Dilipak, "Bugün baraj %7 düşünülüyormuş. Peki neden baraj var. Ya da neden %3-5 değil de %7! Bu formülde ‘Allah’ın rızası’ yok. Oysa adalet istikrar için yeterli olurdu” dedi.

Dilipak’ın yazısında öne çıkanlar şöyle:

Seçimle ilgili en çok baraj konusu tartışılsa da, konuşulan başka konular da var.

Seçim barajı bunların başında geliyor. Seçim ittifakı bir şekilde olacak da, buna yasal bir çerçeve çizilecek mi, dar bölge olacak mı, milli bakiye sistemi olacak mı?

İşi geniş tutarlarsa, yani başkanlık sistemini de tartışmaya açacak olurlarsa, TBMM’nin yapısı da tartışma konusu olabilir.

Hem milletvekili sayısı, hem de bilinen meclisin yanında bir de senato düşünülebilir. Yine aynı şekilde parti listesinden bağımsız adaylık yanında, bağımsız adaylıkla ilgili yeni düzenlemeler de yapılabilir. İş Cumhurbaşkanının yetkileri, denetimine kadar uzar mı bilmiyorum.

Hassas bir zaman, hassas bir konu. Hassas dengeler üzerinde duran TBMM’de dalgalanmalar olabilir mi? Bana göre böyle bir şey sürpriz olmaz. Tekrar aday gösterilmeyeceği ya da seçilemeyeceğinden endişe eden birileri yeni arayışlar içine girebilir. Bu da yeni oluşumlar, yeni ittifaklar demektir.

Eğer birileri bu süreçte “biz nasıl kazanırız” hesabı yaparak ilişkiler geliştireceklerse, söylüyorum, onlar mahrum olacaklar. Ya da yaptıkları iş onlara hayır vermeyecek. Kapalı kapılar arkasındaki pazarlıkları, hesapları fayda sağlamayacak. Genç Parti %7 oy aldı, barajı geçemedi. Evdeki hesapları, AK Parti’nin iktidara gelmesini engellemekti, ama onların bu hamlesi AK Parti’yi daha yolun başında hem de anayasal çoğunlukta iktidara taşıdı.

Bugün baraj %7 düşünülüyormuş. Peki neden baraj var. Ya da neden %3-5 değil de %7! Şablon bir gerekçe var “Seçimde adalet, yönetimde istikrar” dengesi. Bu formülde “Allah’ın rızası” yok. Oysa adalet istikrar için yeterli olurdu.

Eğer birileri bu yasaları yaparken, “Allah’ın rızası için adalet” ilkesini ıskalar da “ben/biz nasıl kazanır” hesabı yaparak ona göre bir düzenleme yapma gayreti içine girerse Allah onlara yardım etmeyecek.

Bugün aile niye perişan, sadece o yasalar yüzünden mi. Onlar vesile. “Allah’ın emri ve peygamberin gavli” üzerine kurulan evlilikler, “ateist dükkanındaki besmele” gibi duruyordu. Çünkü sadece sözde vardı, özde yoktu. Biz Allah’ın ipini bırakınca, Allah da bizim ipimizi bıraktı, aile dağılma noktasına geldi. Bu siyaset işi de böyle.

Editör: TE Bilişim