Adalet Bakanlığı’na göre yasa kapsamında 45 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyordu. Ayrıca açık cezaevlerinde bulunan 45 bin mahpusun izne gönderileceği, 15 bin kişinin de açık cezaevine geçeceği bildirilmişti.

 Hukukçular şimdiye dek 25-30 bin kişinin tahliye edildiğini tahmin ediyor.

Adalet Bakanlığı sayı açıklamadı

Bakanlık, henüz düzenlemeden kaç kişinin yararlandığına ilişkin bir açıklama yapmadı.

Kadın örgütleri ise tahliye edilen veya izne gönderilen şiddet faillerinin mağdurlara bildirilmediği konusunda uyarıyor. Failleri cezaevinde bulunan şiddet mağduru kadınlar endişeli.

Bu endişeyi taşıyan kadınlardan biri de Mutlu Kaya. Mutlu Kaya, 5 yıl önce birlikte olmayı reddettiği erkek tarafından başından vuruldu ve yüzde 95 engelli kaldı.

Mutlu Kaya'yı vuran ve toplamda 15 yıl hapis cezası alan Veysi Ercan ise İnfaz Yasası kapsamında açık cezaevine geçme hakkı kazandı.

Düzenlemeye göre koronavirüs tedbirleri kapsamında açık cezaevindeki hükümlüler 31 Mayıs'a kadar izinli sayılıyor.

Salgının devam etmesi halinde bu süre 2 aylık sürelerle 3 kez uzatılabilecek.

Veysi Ercan'ın ise cezaevinden çıkıp çıkmayacağı henüz bilinmiyor.

"Hiç mi vicdanlarını dinlemediler"

DW Türkçe'ye konuşan Kaya, "Bundan beş yıl önce bir cani erkek tarafından kafamdan vuruldum. Aylarca yoğun bakımda kaldım. Yoğun bakımda gözlerimi açtığımda yürüyemiyordum. Ellerimi, ayaklarımı hissetmiyordum. Konuşamıyordum dahi ve bu cani sadece 15 yıl yedi. Bunun 9 yılını yatıp çıkacaktı ve şu an beş yıl geçtiği için sadece 4 yılı kaldığı için açık cezaevine çıktı. Yani bu infaz paketi onaylandığı için çok üzgünüm. Ya bunlar yani bunu onaylarken hiç mi vicdanlarını dinlemediler. Ya benim hayatım gitti. Gençliğim gitti" diyor.

Mutlu Kaya'nın ablası Dilek Kaya da mart ayında Diyarbakır 8'inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli bir astsubay tarafından öldürüldü.

"Ben ablama mı üzüleyim, kendime mi üzüleyim? Yüreği yanan anneme mi üzüleyim? Bu caninin cezaevinden çıkmasına mı üzüleyim? Lütfen biraz empati kurun, merhametli olun" diyen Kaya, şöyle devam ediyor:

"Artık nefes alamıyorum. Yaşamak istemiyorum. Asla bunu kabul etmiyorum. Sizden rica ediyorum. Sesimi duyun adalet yerini bulsun."

AKP, kadına yönelik şiddet suçlarının infaz düzenlemesi dışında bırakıldığını belirtse de Türk Ceza Kanunu'nda kadına yönelik şiddete ilişkin ayırıcı bir suç maddesi bulunmuyor.

Kadınların sıkça maruz bırakıldığı kasten yaralama, tehdit, hakaret, hürriyetinden alıkoyma suçları infaz indirimi kapsamında yer alıyor.

Deutsche Welle Türkçe / Pelin Ünker

Editör: TE Bilişim