Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalının konuğu oldu. Basın özgürlüğü hakkındaki diyalog şu şekilde gerçekleşti:

Neden yapmadınız?

Cüneyt Özdemir: Bütün yıllar boyunca devlet mekanizmasının en tepelerinde yer aldınız. Peki bugünkü duruma baktığınızda biraz da bunun sorumlusu bizzat siz değil misiniz? Zamanında daha demokratik, daha basının özgür olduğu, daha insanların konuşabildiği bir ortamı yapıcak hem güçteydiniz hem de makam da oturuyordunuz. Neden yapmadınız?

Ahmet Davutoğlu: Şimdi, insanın yapabileceği şeyler var yapamayacağı şeyler var. Her şeyi kontrol edecek durumda değiliz ama şunu söyliyeyim Türkiye'de FETÖ, akademisyenlere karşı, gazetecilere karşı harekete geçtiği zamanda ben Dışişleri Bakanı olarak onların yanında durdum. Akademisyen dostumuz Büşra Ersanlı tutuklandığında çıkıp Büşra Hanım'ın terör ile ilişkisi olacağına inanmıyorum dedim. O günlerde öyle bir rüzgar esiyordu ki, herkes tutuklanıyordu. 

Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne düşünce özgürlüğü dolayısıyla savunma vermemeye ne zaman başladık? Ben Dışişleri Bakanı oldum, bir akademisyenin 2001 yılında yazdığı makale dolayısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'yi mahkum etmişti, tazminat ödeyecekti. Bizim de savunma yapmamız isteniyordu. Adalet Bakanlı'ğından notlar gelmiş... Ben makaleyi aldım, notlara baktım... Arkadaş dedim, ben bu makaleyi yazabilirim bu makale doğru. Bundan sonra dedim düşünce özgürlüğü bağlamında hiçbir konuda savunma yapmayacağız, tazminatı ödeyeceğiz. Ondan sonra Dışişleri Bakanlığı döneminde, düşünce özgürlüğü bağlamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde tek bir karar karşısında Türkiye savunma yapmadı. Çünkü düşünce özgürlüğü karşısında bir savunma yapılamaz!

Editör: TE Bilişim