Mimar Ahmet Vefik Alp’in yıllar önce “bunlar imkansız, uçuk şeyler” yorumlarıyla karşı karşıya kalan devasa projeleri günümüzde bir bir gerçek oluyor.

Türk siyasetinin kısır döngüsü ve kutuplar arasındaki düşük kaliteli rekabetin faturasını milyonlarca vatandaş, kaybettiği yıllar ile ödüyor. “Kamu yararına her zaman hazırım” mesajı vermesine rağmen uzun yıllar önüne taş koyulan Ahmet Vefik Alp, İstanbul için çözüm anahtarını elinde bulundurduğu diğer projelerini de kamuoyu ile paylaşmaktan geri kalmıyor. İstanbul Boğazı’nın altından geçecek üç katlı tüp projenin büyük heyecan yaratmasının ardından Y. Müh. Mimar ve Kentbilimci Ahmet Vefik Alp, çalışmanın İstanbullulara hayırlısı olmasını diledi.

AHMET VEFİK ALP: BENDENİZLE AYNI NOKTALARA GELMELERİ BENİ UMUTLANDIRIYOR…

İstanbul ulaşımının her geçen gün daha vahim bir tablo çizmesinin bir nedeni de ana ulaşım akslarının doğu-batı yönünde doğrusal olması, şehri çemberleyen dairesel raylı ve lastik tekerlekli sistemlerin kurulamamış olmasıdır. Boğaziçi’nin güneyinde raylı ve lastik tekerlekli araçlar için inşa edilmekte olan Tüplere Boğaziçi Köprüsü’nün altında yapılacak çok amaçlı OtoRay üçlü bir Yüzertüp eklenirse hem Köprüler bakım, tamir, deprem, kaza, savaş koşulları için yedeklenmiş hem de İstanbul’a raylı ve lastik tekerlekli araçlar için Çemberyol ve Çemberray Sistemi kurulmuş olur.

SN. CUMHURBAŞKANI BOĞAZİÇİ’NE ÜÇLÜ TÜP PROJEMİ DE MÜJDELEDİ…!

İstanbul ulaşımının her geçen gün daha vahim bir tablo çizmesinin bir nedeni de ana ulaşım akslarının doğu-batı yönünde doğrusal olması, Şehri çemberleyen dairesel raylı ve lastik tekerlekli sistemlerin kurulamamış olmasıdır.

Bu nedenle ‘Çemberler Sistemi’ni Istanbul için hazırladım.

Boğaziçi’nin güneyinde metro ve lastik tekerlekli araçlar için MHP Istanbul adayı iken hazırladığım ve ikiye ayrılarak uygulanan Marmaray ve Avrasya Tüp projelerine Şehitler Köprüsü’nün civarına yapılacak çok amaçlı Üçlü Sualtı Tüp projem de eklenirse hem Köprüler bakım, tamir, deprem, kaza, savaş koşulları için yedeklenmiş, hem de Istanbul’a raylı ve lastik tekerlekli araçlar için Çemberler Sistemi nin iki ayağı.Çemberyol ve Çemberray kurulmuş olur. Marmara Denizi üzerinde planladığım, çok defa yayınlanan transit TransMar Yüzer Viadük projem ile de Çemberler Sistemi tamamlanmış olur.

Sn Cumhurbaşkanı Üçlü Tüp projemin yapılacağını müjdeledi,

Ekonomik kriz izin verirse….

‘Çemberler Sistemi’ ile Istanbul Trafiği ni çözerim..

'Çemberyol’ + ‘Çemberray’ + TransMar’

İstanbul Trafiğini Çözer…‘

1. Marmaray ve Üçlü Tüp ü kullanarak Metro için Kenti kuşaklayan bir çember oluşturalım: 'Çemberray'

2. Avrasya Tüp Geçişi ve Üçlü Tüp ü kullanarak araçların da Istanbul’u kesintisiz çemberlemesini sağlayalım: 'Çemberyol'

3. Marmara Denizi üzerinden giden Yüzer Viadük ile de Kent merkezine girmesi gerekmeyen trafiği dış çembere alalım. 'TransMar'

Bu sistemin ayaklarından iki Tüp Geçiş projem tamamlandı. Çevre ve doğaya duyarlı Marmara Denizi üzerinden OtoRay Yüzer Geçiş ‘TransMar’ projem yerine Hükümetimiz Kuzeyden 3. Köprüyü tercih etti.

Eksik kalan Üçlü Tüp Geçiş projesini de 1999 larda ‘Altın Üçgen’, sonraları ‘YüzerTüp’ adı altında açıklamıştım. 19 yıl sonra Cumhurbaşkanı bu projeyi müjdelediler. Hayırlı olsun….Böylece, ‘Istanbul Çemberler Sistemi’ nin parçalarının tamamlanması için Sabiha Gökçen-Yeşilköy Yüzer Viadük TransMar ı da bekleyeceğiz. Bendeniz bu projeleri hazırlayalı 20 yıl olacak…

Editör: TE Bilişim