2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi Ülkenin kaderini çizecek, şimdiden o tarihe kilitlendik.

Terör doğudan, deprem batıdan zorluyor. Terörden 40 senede yaklaşık 40.000 kişi can verdi, ancak büyük depremde kayıp 4 dakikada 400.000 kişi olabilir.

Küresel İklim Değişikliğinin etkilerini açık seçik yaşamaya başladık. Istanbul'da resmen taş yağdı. Şimdi yağmur gelince millet arabasını battaniyeye sarıyor !

Büyük depremin ve iklim değişikliğinin neden olacakları can kaybı ve çok yönlü zarara hazır olmadığımız açık seçik ortada.

Deprem ve sair afetlerle uğraşan kurumlarımız var, ancak dağınık ve yavaşlar. 1999 dan bu yana 18 yıl geçti Şehircilik Bakanımız hala yılda 500.000 konut yapacağım diyor. Bu her gün 1400 konut bitirmek demek, diğer bir deyişle güzel bir hayal. Yaptı diyelim, ancak bunlar şehir değil betondan toplama kampları olur. Bu iş öyle basit bir iş değil, finansal, teknik ve hukuki yönlerine ilaveten sosyolojik ve psikolojik boyutları da var, kaş yaparken göz çıkarmayalım.

Küresel iklim değişikliğinin tehlikelerinin farkında yeni oluyoruz. Istanbul bir saatlik yağmura her defasında Metrosuyla, Tüneliyle teslim olunca, başımıza taş gibi dolular yağınca uyanmaya başladık. Bu konuda çağdaş ülkeler çok yol aldı, bizde tık yok…

Tatillerden iş günü kalmadı çalışacak, tembeliz, ense yapmayı seviyoruz

Roma İmparatorluğu zevk-i sefa derken çöktü gitti… Bir de ülkesinden kaçan Suriyeli mülteciler Suriye ye Bayram tatiline gidiyor…!!! Kırmızı ışıkta durmaya görün, üstünde ‘Açız’ yazan kartonlar ellerinde bebekler ile kadınlar çocuklar ve tinerciler etrafınızı sarıyor, bazıları arabaya zarar veriyor. Ülke dört bir yandan çevrilmiş biz kısır siyasi kavgalar içinde kavruluyoruz. Kentsel illegalite egemen olmaya başladı, akşam haberleri izlemeye korkar olduk, kim kimi kesmiş, kim kimi boğazlamış.. Herkesin elinde bir silah. Mafya müsveddeleri ahkam kesiyor.. Adliyenin, Emniyet Müdürlüğü nün içinde şişleme, kurşunlama yaşanıyor.. Daha neler neler !

Bayram arifesinde bu kadar kötümserlik yeter, işimize dönelim.

Fazla bakanlığa karşıyım. İsraf kapısı. Ancak bazı atıl bakanlıklar var, buradan telaffuz etmeyeyim, büyüklerimiz biliyor. Onları diğer bakanlıların içine alalım, acilen Bir Afet Yönetimi Bakanlığı bir de İklim Değişikliği Bakanlığı veya Müsteşarlıkları kuralım, daha da geç kalmayalım.

AVA Hoca dediydi dersiniz.

Prof. Dr.  Ahmet  Vefik  Alp

Y Müh Mimar   Kentbilimci

Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı

Editör: TE Bilişim