Karara göre belediyenin tabelasındaki 'Tunceli' isminin yerine, 'Dersim' yazılacak.

Tunceli Belediye Meclisi skandal kararlar aldı. Kamuoyunda ‘komünist başkan’ olarak bilinen TKP’li Fatih Mehmet Maçoğlu’nun başkanlığını yaptığı Tunceli’de belediye meclisi, belediye binasının tabelasındaki 'Tunceli' isminin yerine, 'Dersim' yazılması kararı aldı.

Belediye Meclisinin aldığı bir diğer skandal karar ise, belediye hizmetlerinin Zazaca ve Kürtçe olarak da yürütülmesine dair oldu. Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun talimatıyla daha önce belediyenin sosyal medya hesaplarındaki Tunceli ismi Dersim olarak değiştirilmişti.

3 DİLLİ HİZMET KARARI

Meclis üyelerinin, toplantıda çok dilli belediyecilikle aldıkları karar ise şöyle belirtildi: "İlimizde yaşayanların Türkçe’nin yanı sıra çoğunluğunun Zazaca ve Kürtçe konuştuğu göz önünde bulundurularak belediye hizmetlerinin, ilde yaşayanların ihtiyaçları doğrultusunda  Zazaca ve Kürtçe dillerinde de yürütülmesi oy çoğunluğu ile kabul edildi." 

Tunceli Belediyesi'nde kayyum yönetimi döneminde Kızılay, İlim Yayma Cemiyeti'ne bedelsiz olarak tahsis edilen yerlerin sözleşmeleri iptal edilmesi ise belediye meclis üyelerince oy birliğiyle kabul edildi.

YASALARA AYKIRI

Türkiye Cumhuriyeti yasalarında bir şehrin isminin değişmesi aşağıda yazılı olan maddede olduğu gibi, Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı kararı ile yapılabilmekte iken belediye meclisinden isim değiştirme kararı çıkması yasaya aykıdır. Maçoğlu'nun merkezi yönetimin vereceği kararı belediyeden alabileceğini düşünmesi ve bu yönde adım atması açık bir şekilde Madde 2'ye ters düşmektedir.

"Madde 2 - İl, ilçe ve bucak kurulması, kaldırılması, adlarının, bağlılıklarının, merkez ve sınırlarının belirtilmesi ve değiştirilmesi aşağıda gösterilen şekilde yapılır: 

A) İl ve ilçe kurulması, kaldırılması, merkezlerinin belirtilmesi, adlarının değiştirilmesi, bir ilçenin başka bir il'e bağlanması kanun ile; 

B) Bucak kurulması, kaldırılması, merkezinin belirtilmesi, il ilçe ve bucak sınırlarının ve bucak adlarının değiştirilmesi bir köyün veya kasabanın veya bucağın başka bir il ve ilçeye bağlanması, mühim mevki ve tabii arazi adlarının  değiştirilmesi İçişleri Bakanlığının kararı ve Cumhurbaşkanının tasdiki ile"

Editör: TE Bilişim