Yeni Akityazarı Sedat Yılmaz, bugünki köşe yazısında McKinsey hakkındaki endişelerini kaleme aldı.

Kamuoyunun tepkilerine ragmen McKinsey ile çalışmayı “oldukça cesaret işi” olarak değerlendiren Yılmaz, şöyle sordu:

“Anlayamadığım nokta şu… Bir, 92 yıllık McKinsey bu zamana kadar meydana gelen ABD ile diğer ülke ve şirketlerdeki krizleri niçin engelleyememiş veya haber verememiş… ABD’de patlayan bir 2008 krizi var ki, dünyayı kasıp kavurmuştu… İkincisi, McKinsey danışmanlığını yaptığı 2001’de batan ABD’nin 62 yıllık en büyük enerji ve iletişim devi Enron’ın batışını niçin önleyememiş… Enron’ın dünyaya ifşâ olan muhasebe usulsüzlükleri ve borsa yolsuzluklarını görememiş mi?”

Yılmaz, McKinsey’I denetleyecek ayrı birtekilata da ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Akit yazarının konuyla ilgili yazısının bir bölümü şöyle:

“Bakan Albayrak’ın “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” diyerek kamuoyunun tepkilerine rağmen hükümetin ABD’li McKinsey yönetim şirketiyle anlaşması oldukça cesaret işi!

McKinsey’e yakın ekonomistlerden Liath McGorman’ın ifadesi ilginç… “Türkiye bir ekonomi doktoruna ihtiyacı olduğu için McKinsey ile anlaşma yaptı. Kısa ve orta vadede bir şey beklenmemeli!..”

1926 kuruluşlu yönetim danışmanlığı hizmeti veren McKinsey, şirket veya devletlerin ekonomi politikalarını ve kararlarını analiz ederek raporlar hazırlıyor ve önerilerde bulunuyor. Bununla kalmıyor, ülkelerarası lobi danışmanlık hizmeti veriyor, para kanallarını açıyor… Ama yüksek ücretlerle çalışıyor...

Bugün 50’ye yakın ülkede faaliyet gösteren New York merkezli 27 bin çalışanlı şirketin Türkiye’de de şubeleri var. Şirketin Türkiye ile çalışması ilk değil. En son 2001 krizi sonrası kamu bankalarının özelleştirilmesi, sorunlu bankaların elden çıkarılmasında hükümete destek vermiş… 1980 yılında da Türkiye’nin Avrupa Birliği başvurusunun şekillenmesinde yardımcı olmuş… 

Anlayamadığım nokta şu… Bir, 92 yıllık McKinsey bu zamana kadar meydana gelen ABD ile diğer ülke ve şirketlerdeki krizleri niçin engelleyememiş veya haber verememiş… ABD’de patlayan bir 2008 krizi var ki, dünyayı kasıp kavurmuştu… İkincisi, McKinsey danışmanlığını yaptığı 2001’de batan ABD’nin 62 yıllık en büyük enerji ve iletişim devi Enron’ın batışını niçin önleyememiş… Enron’ın dünyaya ifşâ olan muhasebe usulsüzlükleri ve borsa yolsuzluklarını görememiş mi?

McKinsey, Türkiye ekonomisini denetlemeye ve düzenlemeye gelmiş… Hoş gelmiş ama bana kalırsa icra bakımından belki hiçbir fonksiyonu olmayacak McKinsey’i de denetleyecek ve hesap soracak ayrı bir teşkilata ihtiyaç var!”

Editör: TE Bilişim