Bitlis’in Güroymak ilçesinde Ömer Subaşı’nın, 31 yıl önce cami yapılsın diye Diyanet’e vakfettiği araziye cami yerine trafo kuruldu. Diyanet, söz konusu trafo için VEDAŞ’tan istimlak bedeli aldı. Ömer Subaşı’nın vasiyetinin yerine getirilmediği için hukuki yollara başvuran çocukları halen sonuç alamadı.

Bitlis’in Güroymak ilçesinde Ömer Subaşı isimli yurttaş, 1989 yılında kendisine ait 1 dönüm arsayı Türkiye Diyanet Vakfı Başkanlığı’na şartlı olarak hibe etti. Subaşı, vakfa hibe ettiği arazinin üzerine cami yapılmasını ve caminin adının Hacı Ömer Ağa Camii olmasını istedi. Bu durum tapuya da şerh olarak kaydedildi.

Ancak üzerinden geçen 31 yıla rağmen Ömer Subaşı’nın vakfettiği araziye herhangi bir cami yapılmazken, arazinin bir kısmına Ömer Subaşı vefat eder etmez Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) tarafından trafo kuruldu. Vakfın, bu trafonun kurulmasına izin verdiği, ayrıca istimlak bedeli aldığı öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre; Ömer Şubaşı’nın yakınları, VEDAŞ trafosunun kaldırılması ve o arsaya Ömer Subaşı’nın adıyla bir cami yapılması için uzun yıllardır mücadele ediyor. Konuya ilişkin defalarca kez Diyanet yetkilileri ile görüşen aile tüm çabalarına rağmen bir sonuç alamadı. 2015 yılında ise resmi yollardan vakfa bir yazı yollayan aile, bağış şartının ihlal edildiğini ve bu şartın bir ay içerisinde yerine getirilmemesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.

Bunun üzerine Türkiye Diyanet Vakfı Başkanlığı adına verilen yanıtta söz konusu trafonun iklim şartlarından dolayı bir ay içerisinde kaldırılmasının mümkün olmadığı belirtilerek aileden ek süre istendi.

Ancak üzerinden geçen 5 yıla rağmen ne trafo kaldırıldı, ne de cami yapıldı. Söz konusu arazinin bedelinin ise 1 milyon TL’yi aşkın olduğu öğrenildi.

ERBAŞ’IN TEPKİ ÇEKEN SÖZLERİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, camiyi dönüştürülen Ayasofya’da verdiği ilk hutbede, “Bizim inancımızda vakıf malı, dokunulmazdır, dokunanı yakar; vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” demişti.

Bu sözlerle Atatürk’ü hedef aldığı belirtilen Erbaş, yoğun tepki üzerine Atatürk’ü hedef almadığnı ileri sürmüştü. CHP Bitlis İl Başkanı Veysi Uyanık, süreci yakından takip ettiklerini aktararak aileye destek vereceklerini belirtti.

Editör: TE Bilişim