Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 04.07’de Akdeniz’de, Kıbrıs Adası’nın güney batısı açıklarında 6.4 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Deniz yüzeyinin 5.06 kilometre derinliğindeki depremin merkez üssünün Mersin’in Anamur ilçesine yaklaşık 134 kilometre mesafede olduğu belirlendi.

Deprem özellikle Akdeniz’e kıyısı olan Antalya, Adana, Mersin ve Hatay ile iç kesimde kalan Burdur, Isparta, Konya ve Karaman‘ın bazı ilçelerinden de hissedildi.

Özellikle Antalya merkez ve doğu ilçeleri Manavgat, Alanya ve Gazipaşa‘da depremi şiddetli hisseden vatandaşlar yataklarından fırlayarak sokaklara kaçıştı. Endişelendiklerini belirten vatandaşlar, sarsıntının uzun süre devam ettiğini öne sürdü. İlk belirlemelere göre bu bölgelerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

“OLUMSUZ BİR İHBARIN BULUNMADIĞI BİLGİSİ ALINMIŞTIR”

AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Akdeniz’de Anamur ilçemiz açıklarında saat 04.07’de 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Mersin-Antalya İl AFAD ve Kıbrıs Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ile yapılan görüşmelerde an itibarıyla olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

AFAD, Mersin ve Antalya il teşkilatları ile KKTC Sivil Savunma Teşkilatı’ndan ulaşan herhangi bir olumsuz durumun olmadığını duyurdu. Ancak kırsal kesimde incelemeler devam ediyor.

Öte yandan Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.2 olarak duyurdu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Baf açıklarında saat 03:07'de meydana gelen deprem tüm bölgede hissedildi. Sivil Savunma Başkanı'ndan aldığım bilgiye göre herhangi bir hasar tespit edilmemiştir. Tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Bir açıklama yapan KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu, “Saat 3.10 da Akdenizde Baf açıklarında 6.4 şiddetinde meydana gelen deprem tüm KKTC de hissedildi. Aldığımız bilgilere göre çok şükür can ve mal kaybı yok. Tüm halkımıza geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

ERCAN: AFRİKA KAKTIRIYOR

Depreme ilişkin ilk değerlendirmesini yapan jeofizikçi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin Afrika kıtasının kaktırması sonucu olduğunu belirtti, iki kamu kurumunun farklı sonuçlar ilan etmesine tepki gösterdi. Ercan şu ifadeleri kullandı:

– Kıbrıs batısında 11 Ocak 2022 04.07'de 36 km odak derinliğinde, M6,1 olan deprem, Akdeniz'e dalan Afrika üzerinde olmuştur. Afrika kaktırıyor, bölgeyi geriyor. Gerdikçe deprem boşalıyor. Artçılar M5'e kadar çıkar, 2-3 ay sürer. Çukurova'da gerginleşiyor

YAZILIMLARINIZI BİRLEŞTİRİN, ELE GÜNE AYIP OLUYOR

–  Aynı ülkede, deprem gözlemi yapan iki jeofizik kurumu, AFAD ile KANDİLLİ. Biri siyasi erke bağlı, ötekisi akademik. Birisi der; deprem M6,4, derinlik 5 km, ötekisi der M6,1, derinlik 36. Çok değişik. Nasıl doğru yorum yaparsın? Beyler yazılımlarınızı birleştirin. Ele güne ayıp oluyor.

– Afrika kaktırmasaydı, Kızıldeniz yarılıp açılmasaydı; Anadolu yükselip, depremlerle yırtılıp, kızgın sular, pınarlar, çeşit çeşit madenler, ormanlar, Toros dağları, Menderes, Gediz, Bakırçay, Çukurova, Kelkit, Sakarya, Bursa ovaları karlı dağlar, ırmaklar olmazdı.

Editör: TE Bilişim