Dik gazete yazarı Ömür Çelikdönmez “Bektaşilikte çerağ ve Ankara’da geçici hükümet kurma arayışları sürecinde savcıyı kim konuşturdu?” başlıklı yazısında Sedat Peker'in 6. videosunda dikkat çeken bir ayrıntıyı değerlendirdi.

Çelikdönmez’in yazısı şu şekilde:

Seyredenler bilir, Dubai'den gazel okuyan Sedat Peker'in 6. videosunda dikkat çeken bir ayrıntı yaşandı.

71 dakikalık konuşması sırasında bir anda gerilen ve masayı yumruklayan Peker, o esnada masadaki “Çerağ Mumluğu”nun üzerinde bulunan “Teşkilatı Mahsusa” amblemli yüzüğü düşürdü.

Sedat Peker, “Çehariyâr” mı?

Bektaşî tarikatında ‘nur’ daha çok “hakîkat-i Muhammediyye” ve “küntü kenz (kenz-i mahfî)” bağlamında ele alınır. Nur özellikle âyinlerde kullanılan çerağlarda cisimleşmiş, çerağlar nurun ana sembolüne dönüşmüştür. Çerağ ve nurun bu özel durumu çerağların ebatları, şekilleri, konuldukları yerler, sayıları, uyandırılış/uyarılma ve dinlendiriliş biçimleri sembolik ve ikonografik bir okumayla anlaşılabilir. Çerağ, ikrâr âyini ve cenaze merasimlerinde görülür. Cemlerde simgesel olarak on iki çerağ yakılır. Çerağ, uyanmanın, uyandırmanın sembolüdür.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com Twitter'da takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete Seçilmiş Kaynakça Mürüvet Harman, Çerağ Aslında Neyı Aydınlatır? (Bektaşî Tarikatında Çerağ ve Ona Yüklenen Anlamlar) 4. Uluslararası Alevilik- Bektaşilik Sempozyumu, Türkiye, 18 -20 Ekim 2018

https://www.sondakika.com/amp/haber-6-videosunu-yayinlayan-sedat-peker-masayi-14144235/

https://www.haberler.com/6-videosunu-yayinlayan-sedat-peker-masayi-14144235-haberi/

Editör: TE Bilişim