Zafer Partisi Ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aslan Yaman’ın paylaşımları şu şekilde:

Bu gün çıkarılan torba yasayla Antalya Limanının işletme hakkını elinde bulunduran QTerminals adlı şirketin işletme süresi 2028 yılında bitecekken 2049 yılına kadar uzatılıverdi. İhalesiz, ilansız yarışmasız. Ama Limanın hikayesi oldukça uzun. Okumayı lütfederseniz arz edeyim.

Türkiye Denizcilik İşletmesine ait yük ve yolcu taşımacılığında kullanılırken, 30 yıl süreli işletme hakkı 1998 yılında 29 milyon Dolara Hayyam Garipoğlu’nun çoğunluk hisselerine sahip olduğu Ortadoğu Liman İşletmesi A.Ş’ye satıldı.

29 milyon Dolar eşit taksitler halinde 3 yılda tamamlanacaktı. Hayyam Garipoğlu, finansal bir mühendislikle bu şirkete kendi bankasından (Sümerbank) yüklü miktarda kredi verip, kredi geri ödenemeyince şirketin tüm haklarına el koyup limanı ele geçirdi.

Bu arada TMSF Sümerbank’a el koyunca bankanın alacaklarına karşılık limana da el koydu. İyi ama akacaklı Özelleştirme İdaresine son 2 taksit ödenmemişti. Bunlar ne olacaktı. TMSF zaten vadesi geçmiş olan 11 milyon Doları faizi ile birlikte İdareye ödedi.

Ve 20 yıl daha işletme hakkı bulunan limanın işletme hakkını 74 milyon Dolara satışa çıkarıp 2008’de Global Port’a sattı. Global Port elleçleme fiyatlarını % 150 artırıp 6 yıl işletme hakkı kalan Limanı bu yıl içinde 140 milyon Dolara QTerminals’a devretti.

Yaz aylarında gerçekleşen ve yalnızca 6 yıl kalan bu hak için çok akıllıca bulunmayan devrin nedeni şimdi daha iyi anlaşılıyor.

Meğer Katarlıların arkasında Meclisi ile beraber devlet varmış,biz bilmiyormuşuz. İlan yok, ihale yok, şeffaflık yok. Yağma Hasanın böreği ye babam ye.

Editör: TE Bilişim