Son yapılan araştırmalarda arıların dünyadaki en önemli canlılardan biri olduğu bir kez daha kanıtlandı. İngiliz Kraliyet Coğrafya Derneği’nin Eartwatch Enstitüsü’nde gerçekleştirilen son toplantıda arıların öneminden bahsedildi.

Dünya üzerinden tarımsal faaliyetlerde yüzde 70 oranındaki arıların polenleşmesi ön planda yer aldı. Arıların çiçekleri tozlaştırarak onların üremesini sağlamaya çalıştığı ve bunların onlar olmadan gerçekleştirilemeyeceği üzerinde duruldu.

Son yapılan araştırmalar çerçevesinde arıların; mantar, virüs ,bakteri gibi hiçbir patojen taşımayan tek canlı olmadığı ifade edildi. Ancak son yıllarda arı popülasyonunda yüzde 90'a yakın azalması da gözlerden kaçmadı.

Arıların Popülasyonu Korunmalı

Arıların bu popülasyondaki düşmelerinin akabinde tarımsal ilaçların kontrolsüz kullanımı, çiçeklerin azalması ve ormanların yok edilmesi bu nedenlere bağlandı. Çevrecilerde buna istinaden pestisit kullanımının yasaklanmasını ve tümüyle doğal yöntemlerin teşvik edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Ekolojik tarımın onarılarak vahşi habitatın korunabileceği ve bunun içinde tek ürünlü devasa tarım alanlarından kaçınarak eko-sistem çeşitliğini korumak gerekliliğinin de altı çizildi.

Editör: TE Bilişim