Cumhurbaşkanlığı Arşiv Daire Başkanı Muhammet Safi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Almanlar 12 adayı bize vermek istiyor.

Zamanın Başbakanı Şükrü Saraçoğlu cumhurbaşkanlığına soruyor: Adaları alıp İngilizlere verebilecek miyiz?

İnönü cevap veriyor: Adaları almıyoruz... Belgeler Osmanlıca değil. Herkes okur... Yorumsuz” diyerek bir belge yayınladı.

BELGEDE NELER YAZIYOR

5 /9 /1943 tarihli belgede şu ifadeler yer alıyor:

“Aşağıdaki maruzatın Reisicumhurumuzun yüksek katlarına iblâğına delâletinizi rica ederim.

l- Ankara'daki Alman istihbarat şefi mülakat isteyerek şimdi Naci Perkel'e söylediği sözleri ikinci maddede arz ediyorum.

2- Sefirimiz Fon Papen bana şunları söyledi: "Karargâhı umumiden bir telgraf aldım. Bu telgrafta adaları Türklere teslim etmek istiyoruz, kendileriyle konuş bu teklifimizin kabul edip edilmeyeceğini öğrenerek bize bildir" deniyor. Türkler bu şartlar altında adaları teslim almayacaklarına emin olduğum için kendiliğimden böyle bir teklifin yapılmamasının iyi olacağını yazdıktan sonra bu mütalaama rağmen teklifi yapmamın lazım olup olmadığını sordum. Bir iki gün içinde Berlin'den bu teklifin behemehal yapılması için emir geleceğine kaniin. Git Naci Perkel'le konuş, alacağın cevabı bana getir" demiş. Naci de cevaben icap eden temasları yapacağını ve bir cevap getirmeye çalışacağını bildirmiş.

3- Benim Naci Perkel'e verdiğim talimat dördüncü maddededir.

4- İstihbarat şefini bu akşam kabul ile kendisine şu cevabı veriniz: "Düşündüm, taşındım teklifinizi olduğu gibi Başvekile götürecek olursam Başvekilin, bana, Almanların bu adaları teslimden maksatları nedir, Adalar kelimesinin mânası neleri ihtiva eder, bu teslimde bir takım şartlar olacak mıdır, oradaki Almanları kontrol ve silâhları Türklere mal etmekten ibarettir, bu adaları teslim aldıktan sonra Türkiye istediği gibi hareket edebilecek midir, bu adaları meselâ İngiltere Hükümetine devir edebilecek midir ? gibi suallere maruz kalacağından emin olduğum için evvel emirde bu gibi noktalar hakkında tenvirimin zaruretini duydum" dersiniz. Alacağınız cevapları bana getirirsiniz dedim".

5- Bu husustaki yüksek talimatınıza intizar etmekte olduğumu derin tazimlerimle arz ederim.

Kalem 25.9.943 tarih ve 394 sayılıdır.

Başvekil

Şükrü Saraçoğlu”

İSMAİL SAYMAZ’DAN TEPKİ

Gazeteci İsmail Saymaz bu paylaşıma tepki gösterdi.

Saymaz yaptığı paylaşımda “Cumhurbaşkanı Arşiv Daire Başkanı’nın işi, kendisine emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin arşivini karıştırıp evrak temin ederek, kahraman ve merhum cumhurbaşkanları ve başbakanları aleyhine karalama kampanyası yürütmek değildir. Liyakatsiz ve partizan kadrolaşmanın sonu budur.” dedi.

Editör: TE Bilişim