SGK Gündem'in haberine göre, Askerlik borçlanması ile kişiler prim gün sayısı kazanabileceği gibi emekli olacağı tarihide öne çekebilirler.

Askerlik borçlanması ile erkek sigortalılar yedek subay okulundaki süreleri, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri borçlanabilmektedirler. Borçlanma talebinde bulunmak isteyenler Sosyal Güvenlik Merkezlerine askerlik durum belgesi ile müracaat ederek borçlanma işlemlerini yapabilirler. Emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve yaş şartını tamamlayan kişiler borçlanmayla eksik prim günlerini tamamlayabilirler. Askerlik borçlanması en fazla askerlik yapılan süre kadar borçlanılabilir. Kişi isterse ihtiyacı olan süre kadarda borçlanma talebinde bulunabilir. Örneğin; 18 ay askerlik yapıp kişi isterse kısmi olarak 4 ay borçlanma talebinde bulunabilmektedir.

Çalışma hayatına başlamadan askere giden bir kişi askerlik borçlanması yaparsa ilk kez sigortalı olduğu tarihi borçlanma süresi kadar geriye götürür. Fakat önce sigortalı olarak çalışıp daha sonra askerlik görevini yapan birinin talepte bulunacağı askerlik borçlanması sigortalılık başlangıcını geriye çekmeyerek, sadece prim ödeme gün sayısının artmasına katkı sağlayacaktır. Kişinin askerde olduğu sürece işvereni tarafından adına Sosyal Güvenlik Primi ödenmemiş olması gerekmektedir. Askerde olduğu dönemde kişin adına prim yatırıldığının tespiti halinde bu kişinin sigortaları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iptal edilir. Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı sebebiyle gerçek veya basit usulde vergi mükellefiyeti bulunanlar BağKur kapsamındadır. BağKur kapsamında iken askere giden kişiler prim ödemelerine devam edebilirler. Aynı zamanda herhangi bir ticari faaliyeti olmadan isteğe bağlı BağKur primi ödeyenlerde askerlik süresi boyunca prim ödemelerine devam edebilirler. Askerde iken BağKur primi ödeyenler ayrıca askerlik sürelerini borçlanamazlar.

Askerlik borçlanması yapmadan önce emeklilik planlamasının iyi yapılması gerekir.

Editör: TE Bilişim