Genel askerlik hizmet süresinin herkes için eşit olarak 9 ay uygulanması öne çıktı. Herkes için bedelli imkanı sağlanması da gündemde. Bazı meslek gruplarına yönelik ayrıcalıklarında düzenlemede yer alması bekleniyor.

Askerlik süresinin kısaltılması için bir süredir yürütülen çalışmalarda artık sona yaklaşıldı.

Yeni askerlik sistemi dün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın başkanlık ettiği, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in yanısıra tüm kuvvet komutanları ve bakan yardımcılarının katıldığı toplantıda ayrıntılı şekilde görüşüldü.

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, Milli Savunma Bakanlığı, toplantının görüntüleriyle birlikte “Askerlik süresinin kısaltılması dahil yeni askerlik sistemi ayrıntılı bir şekilde görüşüldü” açıklaması yaptı.

9 AY ÖNE ÇIKIYOR

Edinilen bilgiye göre toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) profesyonel orduya dönüşmesi ve bu süreç içinde ihtiyaç duyulacak personel sayısı tüm kuvvet komutanlıklarınca yapılan çalışmalar doğrultusunda ayrıntılı şekilde masaya yatırıldı. Plana göre halen 12 ay uzun dönem ve 6 ay kısa dönem olarak uygulanan zorunlu askerlik her yükümlü için aynı sürede tamamlanacak. Askeri kulislerde, üzerinde en fazla durulan askerlik süresi seçeneği olarak 9 ay konuşuluyor. Bu kapsamda eğitim seviyesine bakılmaksızın her yükümlü askerliğini 9 ayda tamamlayacak.

BEDELLİ SEÇENEĞİ DE OLACAK

Kulislerdeki iddialara göre bedelli askerlik uygulamasının kalıcı hale getirilmesine yönelik alternatif üzerinde de çalışılıyor. “Üç aylık zorunlu temel askerlik eğitiminin ardından yükümlülerin belli bir bedel karşılığında geri kalan süre için askerliği yapmış sayılmaları” seçenekler arasında bulunuyor.

BAZI MESLEKLERE ESNEKLİK

Yeni askerlik sisteminde, bazı meslek gruplarına özel uygulamaların da olacağı belirtiliyor. Bu kapsamda öğretmen, hakim, doktor ve bazı akademik alanlarda görev yapanlan ile sporcular için esneklik getirilebileceği dile getiriliyor. Bu meslek gruplarına üye yükümlülerin mesleki yaşamlarının ve kariyerlerinin etkilenmemesi için onlara uygun zaman dilimlerinde askerlik hizmetinin yerine getirilmesi sağlanacak. Örneğin öğretmenlerin askerlik yükümlülüğünü çoğunlukla yaz aylarında yerine getirmelerine ağırlık verilecek.

BAKANLIKLARA SORULACAK

Milli Savunma Bakanlığı yeni askerlik sistemine ilişkin düzenlemeye son şeklini verdikten sonra Hazine ve Maliye, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim Bakanlıklarının da görüşüne sunulacak. Bu bakanlıklardan gelecek önerilerde önemli bulunanlar da dikkate alınarak gerektiğinde düzenleme yenilenecek. Bu sürecin ardından hazırlanacak kanun teklifi TBMM gündemine gelecek.

Editör: TE Bilişim