Sayıştay’ın 2019 Yılı Denetim Raporu’nda Ulaştırma Bakanlığı, Avrasya Tüneli’nde 2026’ya kadar yapılacak 963 milyon TL tutarındaki geçiş garantisi ödemesini muhasebe kayıtlarında 31.2 milyon olarak göstermiş. Konuyla ilgili konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Tünelin kamuya ekstradan 1.25 milyar TL maliyet getireceği ortaya çıktı.” dedi.

Sayıştay’ın meclise sunduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2019 Yılı Denetim Raporu’nda Avrasya Tüneli ile alakalı skandal bir gerçek ortaya çıktı.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Mustafa Lıcalı’nın haberine göre, Sayıştay; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Avrasya Tüneli’nde verdiği geçiş garantisi kapsamında 2026 yılına kadar yapılacak toplam 963 milyon TL tutarındaki ödemeyi muhasebe kayıtlarında 31.2 milyon TL olarak geçirdiğini tespit etti.

"EKSTRADAN MALİYETİ 1.25 MİLYAR TL"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Tünelin kamuya ekstradan 1.25 milyar TL maliyet getireceği ortaya çıktı.” dedi.

"YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLE YAPILDI"

“Yap İşlet Devret” modeliyle yapılan Avrasya Tüneli’ne ilişkin verilen garantilerin bakanlık tarafından hatalı muhasebeleştirildiği tespit edilen raporda, Avrasya Tüneli ile ilgili olarak bakanlık tarafından verilen talep garantilerinin tam, doğru ve gerçeğe uygun bir şekilde muhasebe kayıtlarına alınmadığı tespit edildi.

"25 MİLYON ARAÇ GARANTİSİ VERİLDİ"

Söz konusu rapora göre, ”Avrasya Tüneli projesine ilişkin Uygulama Sözleşmesi’nin ‘Garanti Edilen Araç Sayısı’ başlıklı 23. maddesinde, idarece görevli şirkete işletme döneminin ilk yılında çift yönde yıllık 25 milyon araç geçiş garantisi verildiği ve bu sayının takip eden yıllarda yüzde 0.5 artış katsayısı ile hesaplanacağı düzenlenmiştir” denildi.

Ayrıca raporda, kamu özel işbirliği modeline ilişkin sözleşmelerin muhasebe edilmesinde kamu idaresince ödenmesi tahmin edilen hesaplamaların yer alması gerektiği vurgulandı.

Bakanlığın Avrasya Tüneli projesi kapsamında mali tablolarında “Verilen Garantiler Hesabı” başlığında kayıtlı olan tutarların 31 milyon 27 bin TL olarak görüldüğüne dikkat çekildi.

"MUHASEBE KAYITLARINA ALINMADI"

Raporda, “Bildirim formunda yer alan tahminlerde 2026 yılından itibaren garanti edilen araç sayısına ulaşılacağı ve 2019-2025 dönemi için toplam 963 milyon 167 bin 225 TL garanti ödemesinin yapılacağı öngörüldüğü halde söz konusu tahminlerin muhasebe kayıtlarına alınmadığı görülmüştür” tespiti yer aldı.

Editör: TE Bilişim