Kıymaz yaptığı açıklamada ‘..Ayasofya cihan imparatoru Fatih sultan Mehmet hanın fethederek Çağ açıp çağ kapattığı İstanbul’un fethinin sembolüdür.

İstanbul’un fethinden sonra fatih Sultan Mehmet han Ayasofya’yı satın alıp vakfetmiştir. Fatih sultan Mehmet hanın vakfıdır, yasal olarakta vakıf mallarına dokunulamaz amacı dışında kullanılamaz. Fatih Vakfiyesinde Fatih sultan Mehmet han şunu söylemektedir.

SULTAN FATİH’İN AYASOFYA VAKFİYESİ

“İşte bu benim Ayasofya Vakfiyem, dolayısıyla kim bu Ayasofya’yı camiye dönüştüren vakfiyemi değiştirirse, bir maddesini tebdil ederse onu iptal veya tedile koşarsa, fasit veya fasık bir teville veya herhangi bir dalavereyle Ayasofya Camisi’nin vakıf hükmünü yürürlükten kaldırmaya kastederlerse, aslını değiştirir, füruuna itiraz eder ve bunları yapanlara yol gösterirlerse ve hatta yardım ederlerse ve kanunsuz olarak onda tasarruf yapmaya kalkarlar, camilikten çıkarırlar ve sahte evrak düzenleyerek, mütevellilik hakkı gibi şeyler ister yahut onu kendi batıl defterlerine kaydederler veya yalandan kendi hesaplarına geçirirlerse ifade ediyorum ki huzurunuzda, en büyük haram işlemiş ve günahları kazanmış olurlar.

Bu sebeple, bu vakfiyeyi kim değiştirirse;

Allah’ın, Peygamber’in, meleklerin, bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen LANETİ ONUN VE ONLARIN ÜZERİNE OLSUN, azapları hafiflemesin onların, haşr gününde yüzlerine bakılmasın.

Kim bunları işittikten sonra hala bu değiştirme işine devam ederse, günahı onu değiştirene ait olacaktır.

Allah’ın azabı onlaradır.

Allah(C.C.) işitendir, bilendir.

(Fatih Sultan Mehmed Han / 1 Haziran 1453)

Vakıf senedinde Fatih’in bu açık çağrısına rağmen bu gün hala Ayasofya’nın kapalı olması Fatih’in kemiklerini sızlatmaktadır.

Milli mesellerde hassasiyeti olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli birlik gününde milletimizin arzusu ve talebi olan Ayasofya’nın cami olarak hizmete açılma kararını kararname ile hayata geçirmeli ve hizmetiyle tarihte dualarla anılmalıdır.

Ayasofya’nın açılma kararını Cumhurbaşkanımızda talep ediyor saygılar sunuyorum’ dedi.

 Zeynel Abidin Kıymaz 

Editör: TE Bilişim