Aydal: Zeytinliklerde madenciliğe izin veren kanun, vicdani bir yük olarak kalacak
Yeniden Refah Partisi Başkan Vekili Prof. Dr. Doğan Aydal, Meclis'te kabul edilen ve zeytinlikleri madencilik faaliyetlerine açan torba kanun teklifiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Aydal, milletvekili dağılımının bu kanunun çıkmasını engelleyememesine rağmen, ahlaki ve vicdani sorumluluğun kanuna imza atanların üzerinde kalacağını belirtti.
Prof. Dr. Aydal, Zeytin Kanunu'nun geçmişine değinerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2017 yılında Maden Yönetmeliği'ne eklediği bir fıkranın zeytinlik alanlarda madenciliğe izin verdiğini hatırlattı. Bu fıkranın, Maden Kanunu'nda zeytin arazileriyle ilgili bir hüküm bulunmadığı için hukuk dışı olduğunu vurguladı. Ayrıca, söz konusu fıkranın 1939 tarihli 3573 sayılı Kanun'a aykırı olduğunu dile getirdi. Bu kanun, zeytinlik sahalarında ve çevresinde belirli tesislerin yapılmasını yasaklıyor.
Ege ve Akdeniz bölgelerindeki altın oluşumlarının zeytinlik alanlarla örtüştüğüne dikkat çeken Aydal, siyanürlü madenciliğin çevresel risklerine ve geçmişteki olumsuz örneklerine değindi. Erzincan-İliç ve Kütahya'daki siyanürlü baraj kazalarını hatırlatan Aydal, yeni kanunla Ege Bölgesi'nde altın madenciliğinin artacağını ve bu durumun yeni çevre felaketlerine yol açabileceğini belirtti. Aydal, sözlerini, 'TBMM’deki milletvekili dağılımı bu kanunun çıkmasını belki engelleyememiştir ama vicdani, ahlaki bütün sorumluluk bu kanuna imza atanların ömürleri boyunca sırtında kötü bir tabela olarak asılı kalacaktır' diyerek tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.