Etkili bir özgeçmiş yazmak ilk adımdır ve bir mülakatı garantilemek için bunu doğru yapmak çok önemlidir.

Özgeçmiş yazmak bir mayın tarlasıdır, işverenler özgeçmişleri birkaç saniye içinde değerlendirir ve hemen çöp sepetine atarlar. İnsanların düştüğü birçok tuzak vardır.

Özgeçmiş nasıl yazılır? Neyse ki, bu tuzaklardan kolayca kaçınılabilir ve sizi rekabette öne geçirmeye yardımcı olacak bazı özgeçmiş hileleri ve püf noktaları vardır.

Size uyan çekici bir şablon kullanın

Çok sayıda farklı özgeçmiş türü vardır ve seçim yapmak zor olabilir. Özgeçmişinizin verdiği ilk izlenim son derece önemlidir, bu nedenle çekici, basit bir tasarım seçmek en iyisidir. Tutucu ve zevkli olmak, çarpıcı renkler veya tuhaf resimler kullanmaktan daha iyidir.

Bilgilerin sırası da önemlidir, kronolojik, ters kronolojik veya hedefli bir özgeçmiş seçebilirsiniz. Güçlü yönlerinizi öne çıkaranı seçtiğinizden emin olun. Çevrimiçi bir özgeçmiş oluşturucu bunu başarmanın hızlı ve kolay bir yoludur. Profesyonel görünümlü hazır CV örnekleri muhtemelen çok işinize yarayacak ve sıfırdan CV hazırlama sürecinizi çok hızlandıracak.

Tüm iletişim bilgilerinizi ekleyin

Bu kulağa çok açık gelebilir, ancak işverene sizinle iletişime geçmesi için birden fazla yol sunun. Telefonunuza her zaman cevap veremezsiniz ve farklı insanlar farklı iletişim yöntemlerini tercih eder.

Tam adınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yazdığınızdan ve varsa LinkedIn profilinizin veya profesyonel web sitenizin bağlantısını eklediğinizden emin olun.

Özgeçmişinizi uyarlayın

Bu, özgeçmiş yazmak için en önemli ipuçlarından biridir. Her başvuru için aynı özgeçmişi gönderirseniz kendinizi dezavantajlı duruma düşürürsünüz.

Mükemmel özgeçmiş diye bir şey yoktur. Her rol, normalde 'zor beceriler' (teknik, öğrenilebilir yetenekler) ve 'yumuşak becerilerin' (kişisel beceriler veya özellikler) bir kombinasyonu olan benzersiz bir beceri seti gerektirir.

Özgeçmiş tavsiyesi: Her işverene, doldurdukları pozisyon için neden mükemmel uyum sağladığınızı göstermeniz, özgeçmişinizi işin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlamanız gerekir. Öğrenciyseniz bu daha zor olabilir, üniversite öğrencileri için daha özel özgeçmiş ipuçları vardır.

Temel bir yazı tipi seçin

Basit ve okunması kolay bir yazı tipi kullanın. Bir özgeçmiş için en iyi yazı tipleri Times New Roman ve Arial gibi temel yazı tipleridir. Daha cüretkar yazı tipleri uygunsuz, profesyonelce olmayan ve hatta bazen çocukça görünebilir. Önemli olan okunabilirliktir.

Başarıları dahil edin

Sadece iş tanımları yazmak yerine, geçmiş işlerinizde neler başardığınıza da odaklanın. Hedeflere ulaşmak, sorunları çözmek, projeleri tamamlamak ve takdir görmek potansiyel işverenler için caziptir. Bu özellikle teknik alanlarda geçerlidir.

İş tanımındaki anahtar kelimeleri ekleyin

İş tanımındaki anahtar kelimelerin bir listesini yazın ve bunları özgeçmişinize işleyin. Bu basit alıştırmayı yaparak işe alım uzmanlarının dikkatini çekme ve mülakata girme şansınızı artırırsınız. Anahtar kelimeleri yazmakla yetinmeyin, gerekli becerileri ne zaman gösterdiğinizi düşünün.

Bursa'da 'yan bakma' kavgası bıçaklamayla bitti Bursa'da 'yan bakma' kavgası bıçaklamayla bitti

Çevrimiçi varlık

Birçok işveren çevrimiçi bir varlığınız olup olmadığına bakacaktır. Bu sadece bir LinkedIn profili olabileceği gibi profesyonel bir web sitesi de olabilir. Her ne olursa olsun, potansiyel bir işverenin görmesini isteyeceğiniz bir şey olduğundan emin olun. İşverenin gerçekten var olduğunuzu görebilmesi için en azından asgari düzeyde bir çevrimiçi varlığa sahip olmak avantajlı olabilir.

Editör: TE Bilişim