Akbelen'deki ormanda 25 ağaç dün yasalar çiğnenerek dün kesilmişti. Bölgeye 10 araçlık bir konvoyla giden Ayyıldız Hareketi mensupları, Türkiye'nin dört bir yanından Muğla İkizdere'ye gelerek doğa katliamına karşı çıkan köylülerle birlikte açıklama yaptı.

İstanbul Bağımsız milletvekili Ümit Özdağ açıklamasında;

"Bugün Muğla Milas İkizköy'de doğa katliamına vatan topraklarının ağaçsızlaştırılmasına, gelecek nesillerin elinden bu güzel toprakların alınmak istenmesine karşı durmak için köylülerimizin başlattığı mücadeleye destek olmak amacıyla geldik. Değerli arkadaşlarımız Muğla İkizköylüler, soysuzlaşmış ve talandan başka bir şeyi düşünmeyen, vatan topraklarına karşı en ufak bir saygısı olmayan bir zihniyetle cesaretle mücadele ediyorlar ve bütün yolları kullanarak, bu güzel doğanın tahribatını önlemeye çalışıyorlar.

Yalnız olmadıklarını bilmemeliler; Türk Milleti arkalarında. Ve gençlik her zaman olduğu gibi doğanın tahribatını isteyen ve politikaları destekleyenlere karşı köylünün yanında. Bu işi burada bırakmayacağız , takipçisi olacağız. Tahribatı isteyen, vatan ve doğa sevgisinden mahrum zihniyete de sesleniyoruz. Sizin Anadolu'da yaptığınız kıyımı Cengiz orduları bile yapmadı. Allahtan korkun, elinizi bu topraklardan çekin." ifadeleriyle tepki gösterdi.

Köylüler ve Ayyıldız Hareketi mensupları "Havana, suyuma, toprağıma dokunma" sloganları atarak doğa katliamına sebep olan kömür madeni projesini protesto etti.

NE OLMUŞTU?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından YK Enerji A.Ş,'ye verilen Akbelen Ormanı'nda Milas'taki termik santrale kömür temin etmek için maden yapılmak isteniyor.

2018'de Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için bölgedeki kömür madenlerinin genişletilmesiyle birlikte İkizköy istimlak edilerek boşaltılmaya başlandı.

2018'den itibaren bir çok İkizköylü birkaç kilometre uzaklıktaki Karadam mahallesi yakınındaki tarım alanlarına yerleşmek zorunda kaldı. Ancak kömür madenleri için verilen ruhsat o kadar geniş bir alanı kapsıyor ki köylülerin yerleştiği bölge de maden ruhsat alanı içinde kalıyor ve madenin ilerleme yönünde bulunuyor.

Köylülerin yeni taşındıkları Karadam Mahallesi ova mevkiindeki arazilere de maden şirketi bu sebeple ihbarname göndermiş durumda. Bölge halkı ve çevreciler Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü'ne karşı dava açarken, hukuki süreç devam etmesine rağmen kesim başladı.

Bölge halkı, 300 yıllık ağaçların bulunduğu orman kesimi duruncaya kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak, duyarlı kamuoyunu desteğe çağırdı.

Editör: TE Bilişim