İYİ Parti'li Bahadır Erdem, FETÖ'den kapatılan S Haber'de 2012'de çıktığı yayında, Anayasa'daki Türk ifadesinin herkesi temsil etmediğini savunmuştu.  

Bahadır Erdem, 2012'de yaptığı konuşmasında “1924 anayasasındaki Türk lafı aslında milleti ifade eder. Hiçbir surette ırkı ifade etmez. Ama bugün için bu anlatımlar bu güzel süslü laflar derdimize derman oluyor mu? Kesinlikle olmuyor. Çünkü büyük bir kesim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kendini Türk lafının içinde bulamıyor, kendisini temsil etmediğini söylüyor. Böyle olunca ortak bir mutabakatla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına oturtmak zorunlu bir hale geliyor bu Anayasa’da. Biz diyebiliriz ki devlete vatandaşlık bağıyla bağlı olanlar ırk dil din mezhep gibi farklılıklar olmaksızın Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarını oluştururlar. Bunu eğer ortaya koyamazsak o zaman bu Anayasa isterse geçsin bu meclisten, yine de maalesef hedefine varmış bir Anayasa olamayacaktır.

Aslında kırmızı çizgiler hep Türk lafından kaynaklanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’ne Türkiye laflarına BDP ve Kürt kökenli vatandaşlarımızın da hiçbir itirazı yok. Eğer 66. Maddedeki Türkiye cumhuriyeti vatandaşlığını tanımlarsak, anayasanın ilk 3 maddesine dikkatli bakıldığında çok fazla büyük problemler yaratacak maddeler olduğunu düşünmüyorum.

Dili Türkçedir derken her devletin resmi dili vardır. Resmi dilimiz Türkçe olabilir ama bizim mesela Kürt kökenli vatandaşlarımızın Kürtçe ana dilleriyle eğitim ve öğretim görmeleri engellemek için hiçbir nedenimiz olamaz. İlk 3 maddede: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ya da Türkiye Cumhuriyeti’nin milli birliğine menfaatlerine vurgu yapabilir. Bu tip bazı değişimler yapılabilir.'' ifadelerini kullanmıştı.

GERİ ADIM ATTI

İYİ Parti'li Bahadır Erdem bugün yaptığı paylaşımda, anayasanın ilk üç maddesini söylemediğini savundu.

Erdem, ''Birileri saçmalamaya devam ediyor Hiç bir zaman, derslerimde, kitabımda, söyleşilerde An.nın ilk 3 madsi değiştirilsin demedim Bu ülke Türkiye Cumhuriyeti Milletimiz Türk Milleti dir 25 yıllık Vat.Huk.hocasıyım An.66'yı herkesten iyi bilirim Laf etmek kimsenin haddine değildir'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim