Emeklilikte yaşa takılanlar, gelişmeleri yakından takip ediyor. EYT’lilerin bir süredir beklediği haber ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Peki, Bakan Vedat Bilgin ne dedi? EYT'de son durum nedir? İşte tüm detaylar...

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar artık oyalanmak değil, çözüm görmek istiyor. EYT’liler bir süredir sadece "EYT ne zaman çıkacak?", "EYT çıktı mı?" ve “ EYT son durum nedir?” gibi soruların yanıtı ile ilgileniyor. Biz de dahil olmak üzere milyonlarca vatandaş bir gün emekli olmanın hayali ile ayaklarımızı uzatıp, dinlenmenin hayali ile yaşıyoruz. Ancak bu hayal kimi zaman tıkanıyor. Çünkü bildiğiniz gibi emekli olmak için bazı koşulları yerine getirmek gerekiyor.

BAKANDAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA!

SGK’da; prim ödeme gün sayısı, yaş sınırı tamamlamak gerekiyor. Prim gününü tamamlayan ancak yaşa takılarak emekli olamayan milyonlarca vatandaş bulunuyor. İşte o vatandaşlar “Artık yeter” diyor ve formül istiyor. EYT’lilerin sesine kulan veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise önemli açıklamalarda bulundu. Peki, Bakan Vedat Bilgin ne dedi? EYT son durum nedir? EYT çıktı mı, ne zaman çıkacak ve kimleri kapsayacak?

EYT NEDİR?

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar), 1999 yılından önce önce prim süresini tamamlamış, ancak emekli olma yaşını bekleyen emekli adaylarına verilen isimdir. Emekli olmak için geçerli olan yıl şartında erkekler için 25 yıllık sigortalılık süresi düşünüldüğünde son tarihte sigortalı olan birisi için yıl şartı 8 Eylül 2024 tarihinde tamamlanacak. Kadınlar için bu süre 20 yıl olduğu için süre 8 Eylül 2019 tarihinde tamamlandı.

EYT NASIL HESAPLANIYOR?

Peki, EYT nasıl hesaplanıyor? Yıl şartında erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıl şartı aranıyor. Buna göre bugün için yani 10 Şubat 2022 tarihine göre yıl şartını tamamlayanlar 10 Şubat 1997 tarihinden önce sigortalı olan erkek vatandaşları kapsamış olacak. 1996 ile 1999 arasında sigortalı olanlar için ise şart 25 yılı tamamladıklarında dolacak.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin canlı yayında EYT ile ilgili soruları cevapladı. EYT’lilerin de pür dikkat takip ettiği yayında EYT’nin ne zaman çıkacağı ile ilgili ilk sinyaller geldi. Bakan Bilgin, şu ifadeleri kullandı: "Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'üncüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.

DÜZENLEMELER SÜRÜYOR

Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel... Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım. "

(kocaelidenge)

Editör: TE Bilişim