Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın "benden önce yolsuzluklar varmış. Bu geride kaldı, ben bunun takipçisiyim. Erkek olan şimdi yolsuzluk yapsın, göreyim bakayım" sözlerine selefi Faruk çelik'ten ağır yanıt geldi: Sorumlu siyasetçi ne konuştuğunu bilir ya da varsa bir şey gereğini yapar.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa’da bayram tatili sırasında çok konuşulacak açıklamalar yapmıştı. Fakıbaba, kendinden önce bakanlık koltuğunda oturan Faruk Çelik’in dönemini hedef alıp, usulsüz ve sahte faturayla destek alanları da uyarıp şu ifadeleri kullanmıştı:

"Erkek olan şimdi yolsuzluk yapsın, göreyim bakayım"

 “Bizim için üreten adam önemlidir. Tapu sahibi İstanbul’da başka bir işle uğraşıyor. Ama ben gübre, mazot primlerini tapu sahibine veriyorum. Halbuki tarlayı işleten farklı bir insan, bundan niye vazgeçildi. Benden önce yolsuzluklar varmış ve usulsüz faturalar ile destekleme alanlar olmuş. Bu geride kaldı, ben bunun takipçisiyim. Erkek olan şimdi yolsuzluk yapsın, göreyim bakayım. Fatura yolsuzluğu yapsın, onun cezasının ne olduğunu sayın valim ona gösterecektir. Onun için yolsuzluk yok kardeşim. Biz üreticiye vereceğiz. Eğer yolsuzluk yapan beş, on kuruşa aldanan ve sahte bir firmadan fatura alan insanda suçludur, o sahte faturayı veren şebekede suçludur. Bu konuda gerekli tedbirleri alacağız.”

Faruk Çelik'ten sert yanıt:Sorumlu siyasetçi ne konuştuğunu bilir

 Fakıbaba’nın selefi AKP Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik ise, kendisine yönelik yolsuzluk iddialarına sosyal medya hesabından yanıt verdi. Çelik “Sorumlu siyasetçi ne konuştuğunu bilir ya da varsa birşey gereğini yapar.” dedi.

‘Yolsuzluk’ açıklaması TBMM gündeminde

CHP’li Murat Emir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’nın, kendisinden önceki bakanlar döneminde Bakanlık bünyesinde yolsuzluk yapıldığına ilişkin açıklamalarını TBMM gündemine taşıdı. Emir, Bakan Fakıbaba’ya “İdari işlem yaptınız mı, görevden aldığınız bürokrat var mı?” diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Fakıbaba'nın, 4 Eylül 2017 tarihinde, Şanlıurfa'da tarımın sorunlarını görüşmek üzere Güneydoğu Anadolu Projesi Tarım Araştırma Eğitim Merkezi'nde (GAPTEM) katıldığı toplantıda yaptığı açıklamalara yer verdi. Emir önergesinde şöyle dedi:

"Başına getirildiği bakanlıkta kendisinden önce yolsuzluk olduğuna işaret eden; usulsüz ve sahte faturalarla destek alanlar olduğunu söyleyen Bakan Fakıbaba, söz konusu toplantıda ‘Erkek olan şimdi yolsuzluk yapsın görelim bakalım. Fatura yolsuzluğu yapsın, onun cezasının ne olduğunu Sayın Valim ona gösterecektir. Onun için yolsuzluk yok kardeşim. Ve biz üreticiye vereceğiz. Ne kadar arpa üretti ona göre vereceğiz; ne kadar buğday üretti faturasını ona göre üreticiye direkt teslim edeceğiz. Eğer yolsuzluk yapan; efendim 5, 10 kuruşa aldanıp gidip sahte bir firmadan fatura alan bir insan o da suçludur, o sahte fatura veren şebeke de suçludur. Onun için inşallah bu konuda tedbirlerimizi alacağız ve üretici inşallah hak ettiği desteği alacaktır' demiştir. Fakıbaba'nın bu açıklamaları, AKP'nin son 15 yıldır tek başına iktidarda olması ve diğer bakanlıklar gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da bu dönemde AKP'li bakanlar tarafından yönetildiği göz önüne alındığında, yolsuzluk iddialarının doğrudan muhatabının kendisinden önceki partili bakanlar olduğuna işaret etmektedir."

CHP'li Murat Emir, önergesinde bu açıklamaları doğrultusunda Bakan Fakıbaba'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Yaptığınız açıklamalarla Bakanlığınız bünyesinde yaşandığını ifade ettiğiniz yolsuzluklara ilişkin herhangi bir idari işlem başlattınız mı? Başlattıysanız, yapılan yolsuzluğun parasal olarak büyüklüğü ne kadardır; kaç devlet görevlisinin ismi bu yolsuzluklara karışmıştır; yolsuzluk ağırlıkla hangi illerde olmuştur?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda yaşanan yolsuzluktan kaynaklı görevden aldığınız bürokrat ya da bürokratlar oldu mu? Olduysa bunların görevleri neydi?

Bahsettiğiniz yolsuzluklar, sizden önceki hangi bakanlar döneminde olmuştur? Sizden önceki bakanlardan herhangi birinin ismi ifade ettiğiniz yolsuzluğa bulaşmış mıdır?

Detaylarına girmeden ifade ettiğiniz Bakanlığınız bünyesindeki yolsuzluğa ilişkin adli işlem yürütülmesi için savcılıklara başvurdunuz mu? Vurmadıysanız yakın zamanda bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacak mısınız?"

Çelikten yolsuzluk tartışmalarına açıklama

Çelik, “Şirket kuruluyor, faturaları kesiyor bir ay sonra da kapanıyor” dedi. Fakıbaba’nın, sözlerinin yanlış anlaşıldığına ilişkin sözlerine dikkat çeken Çelik, Fakıbaba doğru bir konuyu yanlış anlaşılmaya müsait sözcüklerle izah edince kendisi ve kendisinden önceki bakanları zan altında bırakan bir tablo ortaya çıktığını söyledi. Fakıbaba’nın açıklamasının ardından sosyal medyada kendi döneminde yolsuzluk varmış gibi paylaşımlar yapıldığını, medyanın da konuyu böyle anladığını kaydeden Çelik, düzeltme yapılması için 20 saat beklediğini, sonra Twitter’dan açıklama yapmak zorunda kaldığını belirtti. Çelik, “Maksatta yanlışlık yok ama ifade ettiği cümleler bambaşka bir tablo ortaya koydu. Siyasetçi ne söylenmesi gerektiğine dikkat etmeli. Ben yanlış anladıysam, bütün sosyal medya da mı yanlış anladı” dedi.

'BENİM DÖNEMİMDE 51 BİN DESTEKLEME DOSYASI BLOKE EDİLDİ'

Çelik, bu şirketler vasıtasıyla hiç üretim yapmayan arazi sahiplerine fatura düzenlenebildiği gibi, üretim rakamının şişirilebildiğini, bu şekilde usulsüzlükler yapıldığını kaydetti.

Bakanlığı döneminde 51 bin 500 tarımsal destekleme dosyasının bu gerekçeyle bloke edildiğini söyleyen Çelik, sadece Şanlıurfa’da, 37 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi talebinde bulunan 11 bin 860 dosyanın bloke edildiğini ifade etti; bu dosyalar incelendikten sonra usulsüzlük yapıldığı kesinleştirildiğinde konunun savcılığa intikal ettirildiğini belirtti.

Çelik, 2017 yılında Tarım Bakanlığı tarafından 14.4 milyar lira destekleme ödemesi yapıldığını, bunun 3 milyarının hayvancılık, kalan 11.4 milyarının ise tarımsal destekleme olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilişim