Samsun'da koronavirüs salgınının son durumu ve alınması muhtemel önlemlerle ilgili açıklamalarda bulunun Fahrettin Koca şunları söyledi:

Bildiğiniz gibi son haftarda virüs yayılım gösterdi. Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Ağır hasta sayımızda artış var ama testi pozitif çıkan hasta sayımız aynı şekilde artış göstermiyor.

Aynı başarı her yerde aynı olmasa da ekiplerimiz ve kentlerin sakinleri tırmanışın düşüşe geçtiğini ispatlamıştır.

Salgın alevlendiği zaman tüm dünyada birden alevleniyor. Kovid-19 sebebiyle tedavi gören insan sayısı tüm ülkelerde 6,5 milyona, hayatını kaybeden insan sayısı 1 milyona, virüs bulaşan insan sayısı 1 milyona yaklaştı.

Bilim kurulumuzun sonbaharla ilgili uyarılı bir çok defa sizlerle paylaştım.

Sebebi grip olan bazı şikayetlerle siz Kovid-19 olduğunuzu düşünebilirsiniz. Aynı şikayetler girp ve kovid 19’da da çıkmaktadır. Karşımızda artık 2 virüs var, ikimizde ikisini de yenecek 3 tedbir bulunuyor. Temizlik, maske, mesafe.."

Sizlere sağlık çalışanları adına ricade bulunuyorum. Bulaşıcı hastalıkları hafie almayın, Kovid 19’u hiç hafife almayın. 1 milyon 600 bin sağlık çalışanı salgınla mücadele ediyor. Omuzlarındaki yükü azaltın. Son günlerdeki şiddet olaylarıyla ilgili şunu söylemek istiyorum

Aşıyla ilgili haberler dünyanın eline tutulmuş bir teselli değil, gerçektir. Tünelin ucundaki ışığı görerek salgın karanlığından birlikte çıkalım. Çok değil az yolumuz kaldı. Günlük test sayımız 110 binin üzerinde. Bu sayı, bizimle benzer şartlardaki bazı ülkelerin bir haftada yaptığı test sayısını aşıyor. Uyguladığımız tedavilerin isabeti yeni araştırmalarla belgeleniyor.

Journal Inernal Medicine dergisinde yakında yayınlanan çalışma, kullandığımız klorokin ilacının hastanelerde tedavi edilen hastalardaki ölüm oranını yüzde 30 düşürdüğünü ispatladı."

Gün boyunca Samsun, Çorum, Sinop ve Tokat’ta son durumu ve personel durumunu inceledik. Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi. Son bir haftada yüzde 30 azaldı.

"POLİKLİNİKLERE BAŞVURAN HASTA SAYISINDA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR"

Amasya'da yüzde 40, Çorum'da son bir ayda vaka sayısı yarı yarıya azalmış oldu. Son bir haftada polikliniklere başvuran hasta sayısında ciddi düşüş var. Ordu'da yüzde 30, Sinop 'ta yüzde 50 düşüş var.

6 ilimizde yeni aldığımız kararlarla mevcut imkânlarımızı takviye etmiş olmaktayız. Samsun'da yatak doluluk oranı yüzde 62, yoğun bakım yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40. Önümüzdeki aylarda olası viral enfeksiyon sebebiyle Samsun'a 74 yoğun bakım ilave ediyoruz.

Amasya’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75. İlave olarak Çorum’a 36 yoğun bakım ilave ediyoruz.

Çorum'da yatak doluluk yüzde 47, yoğun bakım yüzde 60, solunum cihazı yüzde 41. Çorum'da ise 27 yoğun bakım ilave ediyoruz. Ordu'da yatak doluluk yüzde 38, yoğun bakım yüzde 69. 76 yatak daha ilave ediyoruz. Sinop'ta yoğun bakım yüzde 71. Sinop için yoğun bakım ilavemiz 19 yatak oldu.

Editör: TE Bilişim